Около 60 души в Перник все още са на палатки след земетресението 30.10 | 17:39

Има множество сигнали за злоупотреби със средствата за бедстващите

От iNews.bg

Около 60 души са все още на палатки в Перник. Това констатираха от ГЕРБ след среща с Инициативния комитет от Перник и министерства, които са ангажирани с обезщетяването и покриването на щетите от земетресението.

Това са две големи палатки с по около 30 души, уточни Красимир Велчев, председател на Парламентарната група на ГЕРБ. Той увери, че управляващите няма да оставят хората на палатки през зимата и в момента се изграждат къщите за временно настаняване, които ще приютят хората без покрив.

Множество нередности са регистрирани при оценките на сградите и има множество сигнали за злоупотреби е станало ясно след срещата.

Има и доста сигнали, затова че много хора са получили пари без да заслужават и то по няколко пъти.

Половината от семействата, които е трябвало да получат средствата в размер на 325 лева от държавата не са ги получили, констатира той.

В тази връзка парламентарната група и инициативния комитет са се разбрали да бъде засилен контрола върху изразходването на средствата. Абсолютно всеки сигнал вече ще бъде разглеждан, за да може парите да бъдат раздадени на тези, които имат нужда, уточни Велчев.

"Всеки сигнал, който е пуснат към нас ние ще го разглеждаме, независимо от това, кой на кого е сват, на кого е брат", коментира той.

Помощта, която тече към Перник няма да спре, увери шефът на ПГ на ГЕРБ.

Въпреки това Велчев призова да не чакат всички само на помощта на държавата, защото тя може да подпомага, а не да обезщетява.

Той подчерта, че има неудовлетвореност от това, че малко от частните сгради са обезщетени.

В тази връзка той допълни, че държавата не е застрахователно дружество.

Водещи

Най-четени