Около 80 000 души имат право на асистент по Закона за личната помощ 01.06 | 10:00

Хората с уреждания могат сами да изберат асистента си

От iNews.bg

За да използват услугата те трябва да преминат през индивидуална оценка на потребностите. Към края на април в Агенцията за социално подпомагане са подадени около 37 000 заявления. В по-малко от 1200 от тях е посочена потребност от лична помощ.

35-годишният Бирсен е роден с детска церебрална парализа. Майка му е негов асистент за 4 часа на ден. Договорът ѝ по програмата на Община Русе изтича в края на август. Решила е да кандидатства за лична помощ. Услугата ще се предоставя след 1 септември.

Бахтишен Джуджева: Постоянното ходене и кандидатстване по тези програми. Има я, няма я програмата. Мисля, че Законът за личната помощ ще бъде в наша полза.

Личната помощ ще се предоставя от общината. Преди да кандидатства там социалните трябва да направят индивидуална оценка на потребностите на Бирсен и да му издадат направление с часовете лична помощ, на които има право. Максимумът е 8 часа в работните дни или общо 168 часа месечно.

Бахтишен Джуджева: Аз се надявам поне на 8. Естествено, когато съм назначена на пълен работен ден и средствата ще бъдат малко повече.

Хората с уреждания могат сами да изберат асистента си. Ако нямат подходящ човек общините са длъжни да им предоставят списък с кандидати.

Веска Събева - заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания: Тези, които искат да имат външен асистент, дали те ще го обучават или те ще преминават всички асистенти през някакво друго обучение.

Дали асистентите имат нужда от обучение, ще преценяват общините. Пълнолетните хора с увреждания трябва да се откажат от месечната добавка за чужда помощ, ако изберат да ползват лична помощ.

Марин Байчев - началник отдел "Интеграция на хора с увреждания", МТСП": Лицето, за да получава лична помощ, не трябва да получава друго плащане от бюджета. или по друга програма, което да финансира същите потребности.

Затова и родителите, които получават месечна помощ за отглеждане на дете с увреждания, трябва да се откажат от до 380 лева от нея, ако сключат договор за лична помощ.

Ще имат ли право на друг избор?

Марин Байчев - началник отдел "Интеграция на хора с увреждания", МТСП: Други алтернативи са наличните програми и проекти в общините.
Вяра Петрова - директор "Интеграция на хора с увреждания", СО: След влизането в сила на услугата по Закона за личната помощ наредбата по Асистенти за независим живот си продължава. Няма да бъде спирана.

Програмата на Столичната община може да претърпи промени заради Закона за личната помощ. 

Водещи

Най-четени