Около половината от устройствата за видеонаблюдение на изборите не са предавали на живо 04.04 | 11:30

Това каза министърът на електронното управление Георги Тодоров

От iNews.bg

Около половината от устройствата за видеонаблюдение на изборите в неделя не са предавали на живо преброяването на бюлетините.  Излъчване в реално време е имало в 6500 секции от общо 12 000. Това каза министърът на електронното управление Георги Тодоров в ефира на Нова телевизия. 

Той допълни, че от утре започва поетапното качване на записи от секциите, където броенето не е предавано на живо. На места не е имало нито излъчване, нито запис. 

"Там където е активирано техническото устройство е активирано не само да излъчва онлайн, а и да записва. Записите ще бъдат качени на платформата video.bg след обработване на резултатите от изборите от страна на "Информационно обслужване”. Най-вероятно от утре поетапно ще започнем устройство по устройство да сваляме записите, за да се качат в платформата”, обясни Тодоров.

По думите му неизлъчване на броенето на бюлетините може да се дължи на 2 причини - или слаб интернет, или неактивиране на техническото устройство от страна на членовете на СИК.

"Лично наблюдавах процеса в най-пиковия момент. На много места няма проблеми, но просто членовете на комисиите не са включили камерата. В организацията на процеса бяхме предвидили в деня за размисъл да се направят тестове на всички устройства от страна на секциите. Те бяха успешни. Имаше само 5 устройства с дефект, като ги подменихме.  В събота, когато проведохме тестовете със СИК, сме регистрирали над 11 300 активни устройства. В неделя числото е различно. Законът в този случай мълчи. С последните промени в Избирателния кодекс беше решено МС да отговаря за техническото обезпечаване. Смятам, че служебният кабинет се справи с този абсурдно кратък срок и осигури устройства и платформа, през която да се излъчва видеото”, уточни министърът на електронното управление.

Водещи

Най-четени