Окончателен край на стачката на железниците 20.12 | 11:24

С подписването на Колективен трудов договор в БДЖ “Пътнически превози“ сагата с БДЖ приключи

От Ивелина Георгиева

След осем часови преговори късно снощи бе подписан Колективният трудов договор в БДЖ "Пътнически превози". До 1 юни 2012 година няма да бъдат намалени доходите на работещите в холдинга, предвижда споразумението.

След тази дата в сила ще влезе бонусната система при заплащането на труда на железничарите, съобщава БНР. Отпуските на служителите ще бъдат намалени с два дни и така полагаемия платен годишен отпуск за тях става 20 дни.

При пенсиониране работещите в сектора ще получават обезщетение по 8 заплати, а не 9, както е било досега.

С подписването на Колективния трудов договор на практика бе сложен край и на продължилата близо месец стачка на служителите, довела до над 2,5 милиона лева загуби за холдинга.

Влаковете в страната вече се движат нормално по редовния им график. А пътуващите по най-натоварените дестинации влакове ще бъдат увеличени с допълнителни вагони за предстоящите празници.

Миналият вторник бе подписан и Колективният трудов договор в БДЖ "Товарни превози".

iNews припомня, че стачката на железничарите, организирана от КНСБ и КТ "Подкрепа", започна на 24 ноември. Протестите на синдикатите бяха срещу новите реформи, които предвиждат съкращаване на състава на влаковете и уволнението на 2 хиляди служители, работещи в сектора.

По време на стачката влаковете не се движиха между 8 и 16 часа. Според ръководството на БДЖ стачката беше незаконосъобразна.

Водещи

Най-четени