Окончателно: Държавата поема и осигуровките по схемата 60/40 15.04 | 11:10

Парите ще дойдат от бюджета на фонд „Безработица“

От iNews.bg

Правителството прие промени в постановлението за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите по време на извънредното положение. Съгласно новите разпоредби размерът на компенсациите ще бъде 60 на сто от осигурителния доход за месец януари 2020 г. и от дължимите осигурителни вноски на работодателя на всеки работник или служител, за който е приложен режима за преустановяване на работа или е установено непълно работно време.

В случаите на преустановяване на работа, работодателите, получили компенсации, следва да изплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата и дължимите осигурителни вноски за съответния месец. При непълно работно време работодателят изплаща пълния размер на трудовото възнаграждение, определено като за работа при пълно работно време, и дължимите осигурителни вноски за съответния месец.

Съгласно промените работодатели от икономическите дейности "Обучение на водачи на превозни средства” и "Дневни грижи за малки деца (частен сектор)”, преустановили работа на предприятието или на част от предприятието със своя заповед, издадена въз основа на заповед на държавен орган, също ще могат да кандидатстват за подкрепа.

Промените ще се прилагат и за работодатели, подали заявления за изплащане на компенсации до влизането в сила на постановлението.

Финансовите средства, необходими допълнително за изплащане на осигурителни вноски, ще бъдат осигурени от фонд "Безработица” на държавното обществено осигуряване.

Водещи

Най-четени