Окончателно: Жестовият език влиза в новините и училищата 21.01 | 13:00

Дългоочакваният от глухата общност у нас

От iNews.bg

Дългоочакваният от глухата общност у нас специален Закон за българския жестов език вече е факт. С единодушна подкрепа и без дебат депутатите приеха на второ четене финалните текстове, съобщи БГНЕС.

Законът бе предложен от Министерски съвет и предвижда предоставяне на безвъзмездна преводаческа услуга за глухите и сляпо-глухите хора до 120 часа годишноЗа учениците със слухови проблеми се въвежда специален учебен предмет "български жестов език", а в детските градини специално образователно направление. Глухите и сляпо-глухите студенти и докторанти пък ще имат право на до 60 часа допълнително ползване на преводачески услуги на семестър, в помощ на тяхното образование.

Текстовете предвиждат и 2-годишен срок, в който общините да осигурят условия за административно обслужване на глухите и сляпо-глухите хора.

Вече е заложено и осигуряване на жестов превод на новинарските и актуално-публицистичните предавания в медиите, което ще улесни глухата общност у нас, наброяваща около 1200 000 души.

В закона е уредено още и създаването на Съвет за българския жестов език, който ще има консултативни функции и ще подпомага министъра на образованието и науката при изпълнение на дейностите, свързани с развитието на българския жестов език.

Водещи

Най-четени