Окончателно: Изборите задължителни и за тези, които не подкрепят никого 27.04 | 11:23

Социологическите проучвания ще се огласяват, а партиите ще се рекламират цял месец

От Ростислава Иванова

Изборите стават задължителни, включително и за тези, които не подкрепят никоя партия. За тях бе въведено специално квадратче в бюлетината: "Не подкрепян никого". При две поредни неявявания на избори без уважителни причини, българските граждани ще бъдат заличавани от избирателните списъци. Партиите пък запазват възможността да провеждат изборна кампания в продължение на 30 дни, вместо предложените от ГЕРБ 21 дни. Това реши парламентът с окончателно приети текстове за промяна на Изборния кодекс.

Гласуването на изборния закон започна ударно още вчера на извънредно парламентарно заседание, продължило до среднощ на фона на протести сред сградата на Народното събрание срещу новите правила за гласуване.

От проекта на Изборния кодекс отпадна първоначално предложеното от ГЕРБ ограничение за неогласяване на социологическите проучвания. Запазва се сегашното положение, при което резултатите от допитванията до общественото мнение по повод на изборите, извършено чрез медийна услуга или по друг начин от началото на предизборната кампания до обявяване на края на изборния ден, ще могат да се огласяват под всякаква форма.

Депутатите решиха да въведат ново "квадратче" в бюлетината: "Не подкрепям никого”. Идеята е то да се маркира в случаите, когато гласуването е задължително, но избирателят не желае да подкрепи никоя партия, предаде Фокус. Отхвърлено бе предложението да има камери в избирателните секции.

По повод отпадналите предложения на ГЕРБ шефът на парламентарната група и зам.-председател на партията Цветан Цветанов заяви, че са направили тези компромиси в името на диалога с останалите партии и стабилността в държавата. По думите му ГЕРБ никога не се е стремяла да променя правилата, защото каквито и да са били те – дори при изборния закон на Мая Манолова, винаги сме печелили изборите.

"Най-важното е да има стабилност в държавата. Всички сме свидетели, че през последните няколко дни имаше толкова много интерпретации и внушения, които бяха направени в публичното пространство за текстовете, които днес, утре и в другиден, ще приемем от Изборния кодекс, които бяха неверни. Повярвайте, когато има диалог могат да се решат проблемите и на държавата. Може да се постига и парламентарен консенсус, който да бъде в интерес на държавата и на всички български избиратели”, заяви от трибуната Цветанов.

Заместникът на Бойко Борисов в партията изтъкна: "Независимо от правилата, които са във всеки един изборен кодекс или в законите, които са регламентирали как да се провеждат изборите, ПГ на ГЕРБ и ПП ГЕРБ никога не се е стремяла да променя правилата на играта. Защото ние може да победим във всяка една игра, независимо кой е правил правилата. Участвахме в избори, когато бяха направени промените в Изборния кодекс "Мая Манолова” и 2009 г., когато беше въведен мажоритарният елемент. Ние сме направили тези отстъпки, защото винаги сме смятали, че, когато има консенсус може да бъдем много по-продуктивни и да вдигнем авторитета на българската институция Народно събрание”, декларира от трибуната Цветанов.

Водещи

Най-четени