Окончателно: Новият парламент започва работа на 19 април 07.04 | 16:11

Румен Радев свиква 44-ото Народно събрание ден след великденските празници

От iNews.bg

Новият парламент ще направи първото си заседание на 19 април. Това стана ясно, след като президентът Румен Радев издаде указ за свикването на новия парламент. И преди това очакването беше депутатите да започнат работа именно на тази дата. Според заповедта на държавния глава първият звънец ще удари точно в 10:00 ч. ден след края на великденските празници.

В първия ден от работата си 44-ото Народно събрание ще трябва да избере свой председател. Поради факта, че засега Цецка Цачева, която се смяташе за основен фаворит за поста, няма да бъде депутат, слуховете сочат, че място й от последния парламент ще заеме Димитър Главчев. В 43-тия парламент той бе сред заместниците, а по време на президентската кампания на Цачева именно той водеше заседанията.

Първоначално обаче председателското място ще заеме Тома Томов, който бе избран за народен представител от БСП. Според правилата първият звънец удря най-възрастният депутат. Какъвто именно е той. Томов ще води заседанието до избирането на председател. В предишния парламент тази роля пое също депутат от БСП – Стефан Данаилов. Сега обаче Томов е най-възрастният депутат и съответно с работата на временно председателстващ парламента ще се заеме той.

Водещи

Най-четени