Окончателно: Приеха Закона за МВР 28.05 | 13:49

До 2 месеца от влизането му в сила МС трябва да приеме подзаконовите нормативни актове по прилагането му

От iNews.bg

Парламентът прие окончателно на второ четене Закона за МВР. Решено беше образуваните и неприключили до влизането в сила на закона административнонаказателни производства по отменения Закон за МВР да се довършват по досегашния ред.

Образуваните и неприключили до влизането в сила на закона производства по издаване или отмяна на административни актове по отменения Закон за МВР също се довършват по досегашния ред.

Започналите до влизането в сила на този закон процедури за проучване и издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация на служители се довършват по досегашния ред.

Лицата, придобили образователно-квалификационна степен "бакалавър" в Академията на МВР, чиито служебни правоотношения са преминали в Държавна агенция "Национална сигурност" и в Държавна агенция "Технически операции", не дължат възстановяване на разходите за издръжка и обучението си, решиха още депутатите.

Министерският съвет в срок два месеца от влизането в сила на закона ще трябва да приеме подзаконовите нормативни актове по прилагането му. Министърът на вътрешните работи трябва да издаде подзаконовите нормативни актове по прилагането на закона в срок от четири месеца от влизането му в сила.

Решено беше Указ номер 904 от 1963 г. за борба с дребното хулиганство да не се прилага за извършени прояви на спортно хулиганство при провеждането на спортно мероприятие, както и при нанесена телесна повреда на служител на МВР при или по повод изпълнение на служебните му задължения.

След приемането на закона председателят на парламентарната комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов каза, че за първи път са били отчетени дългогодишни социални искания на служителите на МВР.

"Надявам се след приемането му всички онези права и отговорности на служителите да бъдат спазвани по закон и Конституция", допълни той.

Мерджанов призова служителите настойчиво да търсят отговори на всички правонарушения.

Водещи

Най-четени