Окончателно: Тестват тол системата на 15 май 09.05 | 14:00

Това информира Николай Нанков

От iNews

Има пълна готовност за тестване на тол системата в реално време, както беше обявено - от 15 май, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Първо в пунктовете за продажба - най-вероятно ще започнем на границите с тестовите изпитвания, допълни той пред журналистите след участието си във форума "Проектни предложения на ВиК оператори за финансиране по ОПОС 2014-2020 г.".

Нанков информира, че вече почти 327 камери са монтирани, за други 63, за които са издадени разрешения за строеж, ще бъдат монтирани в рамките на следващите няколко дни.

Имаме пълна готовност да стартираме системата в частите "оперативна съвместимост", "генериране на геопространствени данни", които впоследствие се превръщат в конкретна такса за изминато разстояние, допълни той. Нанков информира, че ще бъде направен клип за това какво представлява толсистемата като информационна система, която по-думите му е вероятно най-сложната, изграждана в България.

Сред основните предизвикателства Нанков открои тарифирането и посочи, че през следващата седмица ще има срещи с превозвачите, за да се сближат позициите. Нанков посочи, че ще се търси баланс между частния и обществения интерес по отношение на тарифите, на обхвата на пътищата, които първоначално ще подлежат на толуване. На срещата ще бъде представен и анализ на състоянието на пътищата /основно втори и трети клас/ във връзка с нулевата ставка, като идеята е толсистемата да бъде изградена върху тези пътища, и когато те след време бъдат ремонтирани, ще бъдат включвани поетапно в обхвата ѝ, каквото е желанието на транспортния бранш, изтъкна заместник-министърът. Очаква се на предстоящата среща да бъде уточнено и колко километра ще бъдат безплатните пътища, като по-думите на заместник-министъра се очаква те да са минимум 13 000 километра.

Маржът на толуваните пътища е между 5000 и 7000 километра, от общо 20 000 километра републиканска пътна мрежа.

В отговор на въпрос заместник-министър Нанков уточни, че е приета оставката на инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на Агенцията "Пътна инфраструктура". Той депозира оставката си в средата на април в деловодството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Водещи

Най-четени