Окончателно: Убийците на Женя - с доживотни присъди 10.05 | 16:45

"Искам да бъда осъден" били последните думи на убиеца и приятел на жертвата Петър

От Ивелина Георгиева

Варненският апелативен съд потвърди и двете доживотни присъди на Петър Ангелов и Светла Тодорова за убийството на 21-годишната Женя от Варна, съобщиха от съда.

На 1 февруари тази година първата съдебна инстанция (Варненският окръжен съд) призна вината на Петър и Светла затова, че Петър, в съучастие като съизвършител със Светла Тодорова, която е подбудител и помагач, на 27 септември 2012 година умишлено убил Женя.

Убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин, с особена жестокост и с користна цел.

Момичето е умирало бавно и мъчително близо 3 часа, като е усещало всеки един от 77-те удара, нанесени й от дрогирания Петър с "нож за мазане на филии”.

Когато ножът се счупил – Петър продължил да пробожда жертвата си с химикал.

Окръжният съд във Варна присъди общо 800 000 лева, обезщетение на родителите на Женя за причинените неимуществени вреди.

"Искам да бъда осъден" бяха последните думи на Петър.

В решението, с което потвърждава и двете доживотни присъди Варненският апелативен съд е категоричен, че по безспорен начин окръжният съд е доказал, че Петър Ангелов в съучастие със Светла Тодорова умишлено убили Женя Тодорова.

Безспорно е установено и доказано, че подсъдимата Светла Тодорова в съучастие като подбудител и помагач с Петър Ангелов, умишлено го склонила. да убие детето на брат си, като го мотивирала с обещание за 2000 лева и го улеснила със съвети и разяснения.

Тодорова е извършила престъплението при условията на пряк умисъл и е искала смъртта на племенницата си. Тя е въздействала върху психиката на Петър, а със съветите си е улеснила извършването на престъплението.

Зловещият план бил замислен много преди убийството. Омразата се е трупала с години на съвместен живот в наследственото жилище, постоянни конфликти между нея и семейството на брат й.

Тодорова е знаела, че Петър не е изпечен убиец, а е наркозависим и се нуждае от пари. 500 лева е "авансът”, който Петър е получил за убийството.

Втората съдебна инстанция намира, че окръжният съд правилно е отчел като смекчаващо вината обстоятелство младата възраст на Петър, самопризнанията и оказаното съдействие на разследващите органи в хода на досъдебното производство.

Проявената жестокост и садизъм, предходната му съдимост и асоциалния му начин на живот са отегчаващи вината обстоятелства, които определят доживотната му присъда.

Варненският апелативен съд намери за неоснователен протеста на държавното обвинение спрямо доживотната присъда на Тодорова, която според прокуратурата трябва да е "без право на замяна”.

"Вярно е, че мъката на родителите на убитото дете е неизмерима и с нищо не може да се компенсира, но съдът е длъжен да вземе предвид всички обстоятелства” се казва в решението на апелативния състав.

Той отчита, че подсъдимата е майка на три деца и намира, че ще бъде несправедливо Петър да е наказан с "доживотен затвор”, а Тодорова с най-тежкото наказание "доживотен затвор без замяна”.

Решението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждават двете доживотни присъди на Петър Ангелов и Светла Тодорова за убийството на 21 годишната Женя от Варна подлежи на касационна проверка пред ВКС.

Водещи

Най-четени