Олиото и хлябът няма да поскъпнат 03.01 | 15:13

След Нова година производители обаче пробват да покачат цената на пшеницата

От Мая Александрова

Няма изгледи за увеличаване цената на хляба и олиото през 2014 г. Това каза управителят на брокерска къща в Монтана Борис Ангелов. След Нова година обаче производители пробват да покачат цената на пшеницата.

"Те искат по 350 – 360 лв. тон при досегашни 320 – 330 лв. Още не знаем реакцията на купувачите, но дори и да приемат това увеличение, то не може да доведе до увеличение на хляба", обясни още той. У нас са произведени 5 млн. т. зърно, които са достатъчни за изхранване на населението, а част - и за износ. В световен мащаб вместо очакваните 670 – 780 млн. тона са произведени над 710 млн. тона. Увеличават зърненото си производство и Русия с над 50 млн. т и Украйна – с над 30 млн. т. Към тези страни се насочват големи потребители като Египет, Китай, Турция. Родните зърнопроизводители изнасят предимно в Гърция и по Дунав към Централна Европа", коментира Ангелов, цитиран от "Стандарт".

В момента на борсата отсъства предлагане на ечемик, ръж и овес. Заради намалялото търсене, производителите загърбват тези култури.
Няма опасност от повишаване на цената и на олиото. В момента цената на дребно се върти около 2 лв. за литър. В страната са произведени около 1 млн. т слънчоглед, но в момента на борсата в Монтана няма оферти за търсене. Цената за тон остава 600 лв.

"Производители опитват да вдигнат цената и на царевицата, която в момента е 250 – 300 лв. за тон. Премахването на ДДС-то ще направи тази продукция доста изгодна за износ", твърди Борис Ангелов.

 

Водещи

Най-четени