Омбудсманът: От блокирането на парламента губят гражданите 28.09 | 14:29

„Трябва да започнем болезнени реформи“, подчерта Константин Пенчев

От Филипа Тодева

Гражданите имат право на добро управление. Това означава всички институции – от президента до кметския наместник – да работят прозрачно и ефективно. Едва ли има български гражданин, който да каже през последните три дни, че Народното събрание работеше ефективно.

Това заяви пред Нова телевизия омбудсманът Константин Пенчев. Той добави, че не може да каже "кой е прав и кой крив" в процедурните хватки между управляващи и опозиция, но подчерта, че от блокиралата работа на парламента около неразгледания вот на недоверие в кабинета "Орешарски” са загубили всички български граждани.

"България е в лошо положение. България е в криза, а българите са едни от най-бедните в Европа. За да живеем по-добре, трябва да започнем болезнени реформи, които изискват не само политически, но и обществен консенсус. Трябва да очертаем тези неща, без които България не може – здравната карта, съдебната карта, образованието. За тях трябва приемственост, те не могат да се свършат за един мандат”, обясни Константин Пенчев.

Според него от февруари насам хората са вбесени и институциите трябва да са три пъти по-внимателни, отколкото преди година.

Водещи

Най-четени