Омбудсманът иска гарантирани пенсии и за съкратените миньори 28.12 | 16:40

Манолова ще иницира необходимите за това промени в КСО

От iNews.bg

Омбудсманът Мая Манолова ще инициира промяна в Кодекса за социално осигуряване /КСО/, с която да бъде защитено правото на пенсия на съкратените миньори от ликвидирани рудници. Това стана ясно днес, след срещата на националния обществения защитник с управителя на Националния осигурителен институт /НОИ/ г-н Ивайло Иванов, подуправителя г-жа Весела Караиванова и експерти от осигурителния институт. В срещата участваха и представители на съкратените миньори.

Необходимостта от промяната възникна след като стана ясно, че от 1 януари 2018 г. влиза в сила изменение в КСО, така че, вече съкратените миньори от затворените мини не могат да се пенсионират. На 23 декември т. месец минни работници се събраха пред общината в гр. Кюстендил, за да изразят несъгласието си с отнетото им социално право. Те поканиха омбудсмана и й представиха проблема, а тя се ангажира да се срещне с управителя на НОИ веднага след коледните празници.

На срещата днес от осигурителния институт заявиха, че до началото на следващата година ще бъде изготвен финансов анализ за засегнатите от промяната случаи, въз основа на който омбудсманът ще инициира законодателния текст в защита пенсионните права на съкратените миньори от ликвидираните рудници.

Водещи

Най-четени