Омбудсманът се възмути от орязването на бюджета му 14.10 | 18:53

Съкращението застрашава изпълнението на функциите на обществения защитник

От Антония Михайлова

"Орязването на бюджета на институцията е посегателство върху нейната независимост", заявява омбудсманът Константин Пенчев в писмо до министър-председателя Пламен Орешарски.

В отговор на писмо от 9 октомври на министъра на финансите за намаляване на бюджета на институцията националният омбудсман изпрати писмо до министър-председателя с копия до министрите на финансите и на външните работи.

В него се посочва, че предвиденото в писмото на министъра на финансите орязване на бюджета на институцията на омбудсмана с 312 хил. лв. и препоръката за 10-процентно съкращение на числеността на персонала се приема като като посегателство срещу независимостта на единствения конституционен орган в страната, призван да се застъпва за правата и свободите на гражданите.

Общественият защитник констатира, че през последните години доверието на гражданите в българския омбудсман се е повишило многократно и доказателство за това е лавинообразно нарастващият брой на жалбите и сигналите. До 10 октомври до омбудсмана са адресирани 6050 оплаквания, което е с 45 на сто повече в сравнение със същия период на 2012 година.

Определеният в писмото на министъра на финансите размер на разходите за 2014 г. - 2 226 хил. лв., е по-малък с 12 хил. лв. от бюджета за 2011 г. и е крайно недостатъчен, като застрашава изпълнението на функциите на обществения защитник, възложени му със закон, отбелязва Константин Пенчев.

Водещи

Най-четени