Омбудсманът скочи на законовите промени, водещи да увеличение на данъците на имотите 16.11 | 14:30

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила становище до депутатите от шест парламентарни комисии, в което се противопоставя на предложение на финансовото министерство

От iNews.bg

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила становище до депутатите от шест парламентарни комисии, в което се противопоставя на предложение на финансовото министерство за промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), които предвиждат увеличение на данъчните оценки на имотите. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

Диана Ковачева е изпратила становището до комисиите по бюджет и финанси, по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, по икономическа политика и иновации, по земеделието, храните и горите, по транспорт и съобщения, по електронно управление и информационни технологии.

В законопроекта се предлага на всеки две години да се актуализира данъчната оценка на недвижимите имоти с индекса на цените им, определен от Националния статистически институт. Според проф. Ковачева, ако се приеме тази спорна разпоредба, това ще доведе не само до увеличение на данъка върху недвижимите имоти и таксата за битови отпадъци, но и на данъка върху наследствата, данъка при придобиване на имущества, за определяне на държавните и нотариалните такси в производствата по Гражданския процесуален кодекс. 

От институцията на омбудсмана припомнят, че Диана Ковачева вече поиска това предложение за промяна в ЗМДТ въобще да не се разглежда поради липса на мотиви и предварителна оценка на въздействието, каквото е изискването на Закона за нормативните актове, с аргумента, че се нарушават основни принципи при изработването на проект на нормативен акт. 

В становището си омбудсманът настоява да се направи анализ на социалния ефект особено върху уязвимите групи. Тя подчертава, че се създава риск за възрастните хора от малки населени места или в големите градове, но в стари жилища, които обикновено са с ниски доходи.

Ковачева е категорична, че увеличението на данъка ще ги натовари допълнително, защото доходите им не стигат дори да покрият ежедневните си нужди и много трудно заделят средства за лечение и непредвидени разходи.

"Ръстът на минималната работна заплата и осъвременяването на пенсиите ще се окаже недостатъчно, за да компенсира ръста на данъка сгради, което ще превърне това задължение в още един източник, който ще води до обедняване на най-уязвимите групи от населението", смята общественият защитник.

На 6 ноември на извънредно заседание правителството одобри предложения за промени в шест данъчни закона, които е необходимо да бъдат приети преди внасянето на бюджета за 2024 г. в Народното събрание. Сред тях е и Законът за местните данъци и такси.

В закона се предвижда освобождаване от данък върху недвижимите имоти на сгради, получили сертификати с клас на енергопотребление "А", и на тези, получили сертификати, удостоверяващи, че са постигнати техническите изисквания за "сграда с близко до нулево потребление на енергия". Размерът на данъка върху недвижимите имоти се планира да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите.

Водещи

Най-четени