Опасният асансьор бил предназначен само за инвалиди 17.06 | 11:50

Кметът на Бургас окачествява инцидента като необясним

От Теодора Кокаланова

За кмета на Бургас Димитър Николов е необяснимо как се е случил инцидентът с асансьора в Медицински център 2 в Бургас, където 51-годишна жена падна в шахта и пострада тежко. Той каза още, че асансьорът е само за инвалиди и от здравното заведение са съветвали майки с колички, идвайки на консултации на 2-ри етаж, да оставят количките си долу.

По думите му от документална гледна точка все още не е ясно кой не си е свършил работата. Николов очаква официална справка от електроразпределителното дружество кога точно е спирал токът, тъй като в телефонен разговор директорът на дружеството му е съобщил, че час и половина преди инцидента електричеството е спирало.

"Аз искам да съм категоричен, защото ще се стигне до обвнинения, до наказания, а после всеки ще обжалва в съда и накрая кметът ще излезе виновен, че не си е свършил работата", отбеляза Николов. Той не посочи кой е виновен за случилото се, тъй като иска да види всички технически анализи. 

Николов припомни, че след много докладни записки от страна на медицинския център за изграждане на достъпна среда, преди 3 години община Бургас е осигурила с решение на Общински съвет целеви трансфер за осигуряване на такава среда, предаде агенция "Фокус".

"След това управителката на МЦ 2 е направила конкурс за избор на фирма изпълнител. Съоръжението е направено и прието. Подписано е. Технически изправно е. Успоредно с това са правени всички годишни проверки относно техническите изправности на съоръжението, подписани са от компетентни хора", припомни кметът.

След справката на електроразпределителното дружество за спирането на тока кметът очаква технически компетентните лица да кажат откъде е възникнала аварията. Димитър Николов е поискал и от дежурните в общината справка 2 години назад дали са получавани сигнали за неизправност на този асансьор. Едва тогава евентуално кметът ще прецени дали има виновни и кой. 

51-годишна жена изпадна в кома след падане в шахтата на асансьора. По чудо внучето ѝ, което е било с нея, се отърва без наранявания. Днес Ваня Колева се събуди и вече е контактна. От отделението по реанимация на МБАЛ-Бургас съобщиха, че пострадалата жена е без пряка опасност за живота. 

Водещи

Най-четени