Опасно горещо с жълт код за цялата страна, температурите ще гонят 40 градуса 30.07 | 20:16

Възрастните, хипертониците и прекаралите инфаркти и инсулти да внимават особено, предупреждават лекари

От iNews.bg

Неделният ден ще бъде изключително горещ. След като вече няколко дни поред у нас температурите поддържат тенденция на покачване, утре те ще достигнат опасно високи нива. На много места в страната термометрите ще доближат 40 градуса. Според прогнозата на синоптиците в североизточните и югозападните райони температурите ще достигнат 38-39 градуса. В останалата част на страната няма да бъде много по-хладно и на повечето места термометрите ще достигат 34-36 градуса. Единствено по морето слънцето ще бъде по-милостиво и се очаква да качи температурите само до 31 градуса.

В същото време се очертава небето да е ясно, да не се появи нито едно облаче, което да направи сянка, а за разхлаждащ следобеден дъжд надежди изобщо няма. От Националния институт по метеорология и хидрология са обявили жълт код за опасни температури за всяка област на страната. Затова хората трябва да бъдат изключително внимателни, когато излизат на открито и да се пазят от силните слънчеви лъчи и горещините. Това важи в особена степен за по-възрастните хора, тези прекарали инфаркт или инсулт, хипертониците и др., предупреждават лекари.

Единствено в планините ще може да се намери някакво спасение от адските жеги. Там синоптиците обещават поне леко да подухва. Въпреки това обаче на 1200 метра височина термометрите ще показват цели 27 градуса, а дори и по най-високите части температурите няма да са под 20 градуса.

Водещи

Най-четени