Опасност от срутване на сгради в Берковица 05.09 | 17:20

Водата не е годна за пиене, посочват РЗИ

От Цанка Донкова

В община Берковица се извършва насипване, защото има опасност от срутване на сгради. Това заяви Нина Петкова, областен управител на област Монтана.

По думите ѝ на място работят екипи на ВиК и енергодружеството, които отстраняват аварии, за да може да се пусне електричеството за нощта. "Спокойна е ситуацията в община Чипровци в края на деня. Реката се е прибрала в коритото си. Всички кметове са на терен и помагат където има нужда”, обясни още Петкова.

Според нея като цяло ситуацията в Монтанска област се овладява. Предстои оценка на щетите, след като водата се отдръпне. "Към момента, не може да се предположи на каква стойност са нанесените щети. Общините трябва да подготвят необходимата документация за пред Междуведомствената комисия”, допълни тя.

В същото време стана ясно, че водата в Берковица не е годна за пиене. "Имаме предписание на Регионалната здравна инспекция, че водата в Берковица не годна за пиене, посочи Теодора Иванова, пиар на общината.

Тя призова жителите на Берковица да използват бутилиран вода от търговската мрежа. Бедственото положение в града ще остане в сила, докато не спре дъждът и нивото на река Берковска не се понижи. Иванова добави, че към момента нивото на реката се задържа без промяна. Водата приижда от Балкана, където доскоро обилните дъждове са продължавали да валят.

"Имаме готовност за действия през нощта, екипите ни работят съвместно с полицията и Гражданска защита. Надяваме се да можем да контролираме нещата и да няма приливна вълна от води от Балкана”, посочи Илиева.

Улиците, които са непроходими остават затворени, защото на места асфалтът е изкопан. Създадена е организация на движението в други части на града, за да могат хората безпроблемно да се приберат от работа. През почивните дни администрацията в Берковица ще работи, за да могат жителите на града, които са пострадали от наводнението, да подадат молби за помощи от дирекция "Социално подпомагане”.

Предстои да започне работа комисия за оценка на щетите. На общинско ниво ръководството ще прецени в зависимост от щетите какви обезщетения ще получат най-тежко пострадалите. Открита е и дарителска света, каза представителят на община Берковица.

Водещи

Най-четени