Опасност от щети и жертви - внимавайте с времето 13.02 | 18:18

За утре (14 февруари) е обявен код "оранжев" за почти цялата страна

От Андриян Георгиев

"Оранжев" код заради обилни снеговалежи, бурен вятър и поледици е обявен за утре (14 февруари) за почти цялата страна, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Код "оранжев" означава, че времето е опасно. Възможни са щети и жертви.

Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите, алармират от НИМХ.

Само в областите Благоевград, Хасково, Ямбол, Бургас и Варна е обявен код "жълто". Там са възможни обилни валежи от дъжд, а в област Благоевград - и поледици.

Минималните температури утре в Северна България и високите полета ще са между минус 8° и минус 13°, в Южна България и по Черноморието - между минус 7° и минус 2°, в София - около минус 13°.

В Дунавската равнина ще духа умерен, преди обяд и силен, северозападен вятър.

Максимални температури между минус 3° и плюс 2°, в София около минус 2°.

По Черноморието ще духа умерен запад-северозападен вятър. Максимални температури между минус 1° и плюс 3°. Температурата на морската вода е от минус 1° по северното до плюс 1° по южното крайбрежие. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
В планините ще духа умерен, по старопланинското било и силен запад-северозападен вятър. Максимална температура на 1 200 м около минус 2°, на 2 000 м - около минус 9°.

В сряда ще има разкъсана облачност, на места и до слънчево, но през втората половина от деня над Западна България ще се заоблачи.

През нощта срещу четвъртък и в четвъртък на места, главно в Западна и Централна България, ще превали слаб сняг. Ще се усили вятърът от северозапад и с него отново ще проникне по-студен въздух.

В петък ще е доста ветровито, особено в източните райони, с по-ниски дневни температури, но валежите ще спират, след това и облачността ще се разкъса.

Водещи

Най-четени