Опечаленият баща на командоса: Сега ще го правят посмъртно герой 16.03 | 12:45

"Емил спаси колегите си със своя живот", каза командирът на спецотряда

От Теодора Кокаланова

"Последно говорих със сина си на 13 март, когато се обадих да му честитя юбилея. На този ден той навърши 40 години. Каза ми: "Няма да се видим, защото съм на работа", каза бащата на загиналия командос Емил Шарков, който носи същото име. Опечаленият родител е разочарован от акцията на МВР и със сълзи на очите добави "Отиде си момчето ми от този свят завинаги. При толкова човешки грешки, сега ще го правят посмъртно герой". 

Емил Шарков-младши е роден и израснал във Велико Търново. Завършил е средното си образование в търновския радиотехникум, разказа още бащата. "При разговора не ми спомена, че ще бъде на акция в нашия регион. Той не говореше нищо за служебните си ангажименти. Все бързаше. Отбиваше се във Велико Търново обикновено на път за Добрич, откъдето е снаха ми Милена, или за морето, където тя има частен бизнес", каза още почерненият баща. 

68-годишният Емил Шарков направи своята изповед минути след като е излезе от моргата и изпратил ковчега с тленните останки на сина си за София. "Видях, че куршумът го е пронизал над лявата вежда и е излязъл от задната страна на черепа. Направо му е пръснал главата. Раната е огромна и има около 20-сантиметров шев", казва съкрушен Емил Шарков-старши. 

Родителите на полицая са разведени отдавна. Майката Ваня Рипчева, след като се пенсионирала, заминала да работи в Испания. В петък късно вечерта се прибрала в България за погребението на сина си. Убитият полицай има сестра Анета, която работи в Агенция "Митници" в София. Чичо му Димитър Шарков е режисьор в БНТ.

"Емо имаше невероятно чувство за хумор и много приятели. Винаги и той, и съпругата му са ме уважавали", каза Стефка, настояща съпруга на бащата Емил Шарков.

Преди 6 години красивата съпруга на командоса Милена Шаркова печели титлата Мисис България и приз от международен конкурс за омъжени жени в Доминиканската република. Започнала собствен бизнес с малък магазин за рисунки върху керамика в курорта Албена, постепенно отворила още няколко и в други черноморски курорти. За нея започнали да работят шестима изявени художници на керамика.

След като печели конкурса за красота, Милена многократно говори пред пресата за прекрасното си семейство, за съпруга си Емо, за плановете си в бизнеса. Снима се в множество реклами на известни моделиери, представя и колекции от булчински рокли.

"Нашата професия е високорискова. Ние си даваме сметка за това. Знаем какво правим, отиваме там, където други не могат, и решаваме проблеми, които други не могат да решат. В труден за нас ден Емил Шарков спаси колегите си със своя живот. По време на операцията той устоя позицията си стабилно и с професионализъм. С щита си обезпечи евакуацията на ранените преди него, предпази други вместо себе си", заяви командирът на спецотряда за борба с тероризма Георги Гайков.

"Прощаваме се с мъка с един образцов служител, смел мъж и незаменим приятел. Единствена утеха е, че защитихме обществения интерес. Не допуснахме нито един гражданин в Лясковец да пострада. Застрашени от въоръженото лице по-рано бяха не само невинни възрастни, но и деца", добави още Гайков. 

"Прекланям се пред героизма и паметта му", заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Ковчегът на загиналия при изпълнение на своя дълг офицер ще бъде покрит с националното знаме и положен след салюти в земята, предаде в. "Труд". 

Жители на Лясковец предлагат да бъде издигнат паметник на спецполицая Емил Шарков. Местните хора искат монументът да е в центъра на града. Според местните хора младият мъж от Велико Търново е пожертвал живота си, за да спаси тях и децата им от луд човек, който във всеки момент е можел да открие огън от жилището си.

От тримата командоси, ранени при акцията в Лясковец най-тежко е състоянието на баретата Димитър Кръстев, който е с раздробени костици на ръката. Лекарите са категорични, че ще направят всичко възможно, за да я спасят от ампутация. Другите двама спецполицаи също са с огнестрелни рани на ръцете, но нямат счупвания. И за тримата пострадали съществува риск от инфекции, затова са на антибиотици, съобщават от ВМА.

Водещи

Най-четени