Опит за палеж на дома на МВР шеф 03.03 | 11:18

Според потърпевшия става дума за засегнати бизнес интереси

От Теодора Кокаланова

Неизвестни лица са се опитали да проникнат в жилището на шефа на плевенската дирекция на МВР Йордан Каменов. Шпионката на входната врата е била изкъртена, а през отвора била впръскана запалителна течност. По чудо не се стигнало до възпламеняване, уточнява Каменов.

"Инцидентът е насочен срещу мен като длъжностно лице. Смятам, че това престъпление е извършено от лица, чиито икономически интереси съм засегнал по някакъв начин като ръководител на дирекцията", категоричен е Йордан Каменов. Според него става дума за опит за сплашване и дискредитирането му като директор на регионалното ведомство.

При вида на леко обгорялата врата и силният мирис на ацетон, той разбрал, че има опит за палеж над жилището. Съседка от същия етаж разказа, че чула покашляне и предпазливи стъпки, но не ги свързала с нещо нередно. Решила, че е комшия.

"Досега бяхме спокойни, защото директорът на полицията е в нашия блок и никой няма да ни краде. Сега вече не знам", допълва съседката. Живеещи в 15-етажния блок разказват още, че външната врата на входа се заключвала и имало домофонна система. Въпреки това влизането не било трудно, тъй като имало съседи, които отваряли вратата при всяко позвъняване, без да питат кой е.

Край кооперацията има охранителни камери и полицаите преглеждат записите с надеждата на тях да са запечатани подпалвачите. По думите на Йордан Каменов не се работи по версия за лични мотиви, а всички хипотези на разследващите били насочени към неговата професия. Подозренията били към активния кримиконтингент в региона и към хора със засегнати бизнес интереси, свързани с ДДС измами, трафик на хора, проституция, с незаконната търговия с цигари и обири.

"Кражбите за периода, в който аз оглавих дирекцията и в периода, в който започна специализираната полицейска операция съвместно с жандармерията, са намалели с 200 броя, или с 37% в сравнение със същия период на миналата година", посочи Каменов. Той отрича да е получавал заплахи или да е имал конфликт със свои колеги, включително и такива, които са пенсионирани от него, предаде в. "Труд".

Водещи