Оплакваме се на ЕК за проблемите с домовете за деца 23.03 | 16:42

Георги Богданов представи проблемите при затварянето на големите домове за деца

От Филипа Тодева

Наблюдава се тенденция на отнемане на възможности за работа на НПО-та по изпълнението на дейностите към най-уязвимите групи деца и семейства.

От Националната Мрежа за Децата (НМД) са поставили въпроса за изключването на неправителствените организации от процеса на деинституционализация.

Това констатира Георги Богданов от НМД на среща с генералния секретар на Европейската комисия в Брюксел Катрин Дей.

Изпълнителният директор на НМД представи сериозните опасности при реализацията на проектите по деинституционализация, изпълнявани от българското правителство, и по-специално проблемите при затварянето на големите домове за деца.

В разговора се очертал и фактът, че системата на Агенция за социално подпомагане продължава да не бъде реформирана, а тя от своя страна има ключова роля при закрилата на децата. Проблемът с тежката ситуация, в която се намират Отделите за закрила на детето, също не бе подминат при обсъждането.

Като цяло бе предложено в специфичните препоръки на Комисията към България да бъдат включени по-ясно ангажиментите за реформиране на социалната система, която се намира в незадоволително състояние.

Необходимо е да се преустанови "потъването на парите” от съкратените капацитети и от закритите институции за деца в бюджета на страната.

Тези финанси трябва да се инвестират в нови услуги за деца и семейства. За 2010 година над 5 милиона лева не бяха реинвестирани в услуги за деца и семейства, а запълниха други бюджетни празноти от страна на Министерство на финансите.

Водещи

Най-четени