Опозицията иска разследване на парите за бедствия и аварии в Бургаско (СНИМКИ) 27.10 | 14:00

Собствениците на язовир „Чотората” отричат да са виновни за потопа

От iNews.bg

Парламентарната група на "БСП за България" ще иска разследване на изразходването на средствата за бедствия и аварии в Бургаски регион, който преди два дни преживя опустошително наводнение и загинаха четири души. Според левицата щом има човешки жертви, значи властта не си е свършила работата. Социалистите настояват и парламентът да получи информация и да се разследва как точно са изхарчени предвидените и отпуснати целеви средства, предаде бТВ.

"Когато има човешки жертви, властта не си е свършила работата и нашата работа е да търсим отговорност”, заяви левият депутат Жельо Бойчев.

Управляващите коалиционни партии ГЕРБ и Обединените патриоти заедно с ДПС обаче смятат, че властта на място си е свършила работата. Всички партии пък бявиха, че повечето им народни представители от Бургаско са там в момента и се срещат с хората. "От ДПС имаме горчив опит с бедствия. Нашият депутат е на терен и прави анализ и смятаме, че властта ще помогне”, каза Ахмед Ахмедов от движението. Християн Митев от Обединени патриоти също смята, че "властта е направила възможното, но винаги може още". 

1996290

Междувременно Собствениците на язовир "Чотората” край с. Трояново в община Камено, чиято стена се скъса и бяха обвинени за бедствието от кметао на Бургас Димитър Николов, са категорични, че водоемът не може да залее населени места и да причини този потоп. Димчо Мутафов и съпругата му Елена Димитрова, която е общински съветник от БСП в Камено, отхвърлиха обвиненията. Съсобственици на язовира са синът и съпругът на Димитрова.

1996289

"Жертвите са на много голямо отстояние от язовира, който ние стопанисваме. Немислимо е това място да бъде залято от язовира”, заяви пред бТВ общинската съветничка. "Не се задържат по-големи количества вода заради рибата. Имаме си изпускател, който е на определена кота и ако водата се вдигне, тя излиза от преливника”, обясни Мутафов. По думите му язовирът е поддържан и са изпълнени всички предписания. "Има видеонаблюдение и инфраструктура, има и авариен план, разполагаме и с протокол за контрол на язовирната стена от 2016 г.", допълни той.

1996288

Мутафов каза, че в нощта на потопа са следили обстановката и около полунощ са били известени от хората, които живеят в района, предупредили са институциите, а самото скъсване на язовира е станало към 3:10 ч. през нощта. "Нашият язовир е на такова място, че не може да залее нито населени места, нито постройки”, убеден е собственикът.

 

Водното огледало на "Чотората” е около 30 дка, 2,5 метра е в най-дълбоката част, а по-голямата част е с по-малка дълбочина. Според него в язовира е имало около 30-40 000 литра вода и това количество е много малко в сравнение с водата, паднала по склоновете. "Улиците на Трояново са разрити. Те не са разрити от нашия язовир, а от потопа”, смята собственикът.

"Нашият язовир е на най-долното ниво от каскада от 4 язовира, които се намират в западната част на с. Трояново. Всичката вода от четирите язовира мина през с. Трояново и след това през нас. Водата влиза в дере, което отива към селата Желязово и Русокастро, където няма поражения", твърди Мутафов. И обясни, че язовирите над техния са безстопанствени и има два или три скъсани.

"Синът ми не може да се съвземе от шока, защото това, което загуби, е животът му в последните 7 години. Още не може да се изплаче от щетите, които са нанесени на съоръжението и на рибата”, посочи бащата. По думите му неговото семейство е "е най-потърпевшо в материално отношение, защото там са вложени много средства и труд”.

Водещи