Оправдаха ексшефката на Агенцията по вписванията по делото за бонусите 13.06 | 14:37

Съдът намери, че не е виновна за присвояването на 53 хиляди лв.

От iNews.bg

Софийският апелативен съд оправда бившият директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

През септември тя бе осъдена от Софийския градски съд на 5 години затвор.

САС потвърди и невинността на Райна Иванова, която бе оправдана и на първа инстанция.

Делото стигна до САС, след като първата инстанция, Софийският градски съд, осъди Виолета Николова на 5 години затвор. На 17 октомври миналата година СГС я призна за виновна за това, че през 2011 година като длъжностно лице е нарушила служебните си задължения и е присвоила сумата от 53 000 лева, поверени й да ги управлява.

Съдът лиши Николова и от правото да заема държавна или обществена длъжност, както и от правото да упражнява юридическа професия за срок от 3 години. Тогава градският съд я оправда по второто й повдигнато обвинение, за това, че заедно с друга подсъдима - Райна Иванова (директор на дирекцията "Административно правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността" при Агенцията по вписванията) - на 29 декември 2011 година е написала писмо до Министерството на правосъдието, в което удостоверяват неверни обстоятелства. Двете написали, че "за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение". Целта е била да бъде използван този документ пред заместник-министъра на правосъдието, като доказателство за тези обстоятелства.

Съдебният състав с председател съдия Десислав Любомиров оправда преди месеци изцяло Райна Иванова, но осъди третото подсъдимо лице - Тотка Стоилова, която е финансов контрольор в Агенцията по вписванията, на 2 години условно лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. Съдът й наложи и глоба от 3000 лева. Според съда и според прокуратурата тя не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Николова.

Виолета Николова беше уволнена след разследване заради това, че през 2011 година сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева. След като си тръгна от агенцията, Николова сама призна, че през 2011 година е получила общо 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 000 лева от тях си е дала сама, предаде в. "24 часа".



Водещи

Най-четени