Опрощават наемите на закъсали от кризата наематели на държавни имоти 30.04 | 12:50

Размерът на сумите ще може и да се намалява, реши правителството

От iNews.bg

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание.

Прието беше решение, съгласно което до отмяната на извънредното положение наемателите или ползвателите, които са ограничили или преустановили дейността си в имоти – държавна собственост вследствие на мерките и ограниченията, наложени по време на извънредното положение, ще могат да бъдат освобождавани изцяло или частично от плащането на наем за тях. Размерът за наемателите и ползвателите – физически или юридически лица, ще може да бъде намаляван. Това ще става със заповед, издадена от министри, областни управители или ръководители на други ведомства, които са предоставили имотите – държавна собственост, под наем или за ползване.

За да може да се пристъпи към прилагането им, наемателите и ползвателите на държавните имоти ще трябва да удостоверят, че са ограничили или прекратили дейността си като предоставят финансови или други документи, удостоверяващи това обстоятелство.

Облекчителните мерки ще се прилагат за времето, през което физическите и юридическите лица - наематели или ползватели, са ограничили или преустановили своята дейност в съответните държавни имоти, в срока на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и въведените противоепидемични мерки срещу COVID-19 в страната.

Водещи

Най-четени