Оптимистите растат на село - там имат повече надежда за финансовото си бъдеще 05.11 | 20:22

Гражданите са песимисти за приходите си през следващата година

От Христина Рафаилова

Оптимистите у нас раснат на село, а не в града. Според анкета на Националния статистически институт за нагласите на потребителите хората от малките населени места са далеч по-обнадеждени, че предстои подобряване на финансовото им състояние. 

За разлика от тях хората в градовете не смятат, че е настъпила промяна в приходите им през последната година. Също така са песимистично настроени, че ще има позитивно развитие в тази посока.  

Освен обезнадеждени жителите на големите населени места са и обезверени. Благодарение на градското население доверието на потребителите намалява с 0,9 пункта. 

Въпреки отчетената дефлация през последните месеци, хората не усещат спад в цените на стоките и услугите. Анкетираните твърдят, че харчат повече. Все пак хората са оптимистични, че животът ще поевтинее през следващата година, уточнява в. "Стандарт". 

Да загубят прехраната си, е най-големият страх на българите. Анкетираните споделят, че най-много се опасяват от безработицата. Според тях хората, останали без работа, ще се увеличават. Те са посочили, че не планират големи покупки за в бъдеще и същевременно не смятат, че сега е времето за спестявания.

Водещи

Най-четени