Орбан: Брюксел да не се прави на интересен, а да развърже кесията и за България 14.09 | 11:56

Щом има 3 млрд. евро за Турция, която не е в ЕС, ще има и 160 млн. за държава-членка

От iNews.bg

Не може Брюксел да отпуска помощ на Турция от милиарди, която дори не е държава-членка, а за България да няма няколко милиона. Такива остри критики отправи унгарският премиер Виктор Орбан към ЕС по време на инспекцията на българо-турската граница, която направи заедно с нашия министър-председател Бойко Борисов. Унгарският политик се ангажира лично да помогне по всеки възможен начин на България, включително и по време на срещата на лидерите на ЕС в Братислава този петък. "Ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, която не е в Европейския съюз, тогава е невъзможно да не може да дадем 160 млн. евро на българите, които са в ЕС”, категоричен бе Орбан.

От своя страна Борисов заяви, че на срещата на в петък ще настоява за незабавна помощ за страната ни за охраната на границата, тъй като основна тема на разговорите в словашката столица ще е намирането на изход от мигрантската криза. В тази връзка Орбан бе категоричен, че твърдо ще застане зад гърба на Борисов и на България.

"Досега, като истинска шенгенска граница на Европа, сме се оправяли сами. Ние изпълняваме дълга си към ЕС и пазим границата. Само че тази година дойдоха две големи плащания – за американските централи и сега, в следващите дни, ще взема решение за руските реактори – няма бюджет, който да издържи. Затова в Братислава ще настоявам за незабавна помощ”, каза Борисов. Той бе категоричен, че в петък трябва да се чуе, че на България се помага със 160 млн. евро. "Това трябва българите да го чуят”, отсече премиерът.

На въпрос на БГНЕС какво ще прави България и ЕС как да се действа, ако Турция пусне мигрантския поток през нашата страна при положение, че Европа отхвърли безвизовия режим за нейните граждани, както се очертава към момента, Борисов отговори: "За ултиматума през октомври не се говори вече. Хубаво, лошо – споразумението с Турция работи, мигрантската вълна е в пъти по-малка и вече имаме възможност да я овладеем”. Той припомни, че е бил в Турция и си е навлякъл остри коментари по този повод. "Винаги съм бил малко по-напред от моите политически опоненти и историята го показва”, добави Борисов.

Според него зоните за бежанци трябва да се създават в държавите, където бушуват конфликтите. "Виждате че и самите турски колеги станаха по-диалогични. За октомври вече не се говори. Темите за визите и за присъединяването на Турция се изтеглят по-назад. Т.нар. сигурни области, сигурни центрове или зони за сигурност – те трябва да бъдат в самите държави – в Сирия, в Либия. В Сирия трябва да има такава зона, където да седят бежанците, Червения кръст, ние да ги подпомагаме и като спрат войните, хората да се върнат от другата страна на границата”, каза Борисов.

Той посочи, че миналата седмица Гърция получи още 165 млн. евро, явно еврокомисарят е грък. "Октомври не е сакрална дата”, смята Борисов.

Водещи

Най-четени