Орбан в София, за да проучи ще пазим ли добре Шенген 28.01 | 14:28

Сътрудничеството между двете страни в много сфери ще е основна тема на срещата му с Борисов

От iNews.bg

Унгарският премиер Виктор Орбан идва утре на официално посещение в София. Една от основните цели на визитата му е среща с нашия премиер Бойко Борисов. Според предварителната информация от Министерски съвеъ двамата правителствени ръководители ще обсъдят възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Унгария, както и други теми от взаимен интерес. Сред акцентите в разговора се очаква да бъдат и въпроси от европейския дневен ред, отбелязват от правителствената пресслужба.

По всяка вероятност сред акцентите на разговорите между двамата ще бъде и превръщането на България, заедно със съседна Македония, в "резервна граница" за Шенгенското пространство.

За идеята се заговори наскоро и тя излезе от Чехия. Властите там неколкократно обявиха, че предлагат София и Скопие да се заемат с активното опазване на външните граници от мигрантската вълна, за сметка на което да получат помощ, включително и в жива сила, от останалите държави в Европа.

Последно темата беше повдигната преди два дни от чешкия президент Милош Земан. Той обяви, че в средата на февруари Прага ще бъде домакин на срещата на Вишеградската четворка (Чехия, Полша, Словакия и Унгария) и там особено внимание ще бъде обърнато на идеята България и Македония да поемат охраната на Шенген, ако в близко бъдеще Гърция и Турция не спазят поетите ангажименти да спрат бежанската вълна. И тъй като Унгария е част от Вишеградката четворка, едва ли Орбан ще пропусне да обсъди предварително идеята и възможностите с Борисов.

Темата за енергетиката също по всяка вероятност ще заеме своето място в разговора между двамата премиери. България и Унгария бяха сред основните играчи в прекратения вече проект "Южен поток". Будапеща дори го защитаваше доста по-яростно от София. В момента пък на дневен ред е идеята за газовия хъб Балкан. Според представения преди няколко месеца от Бойко Борисов проект, той спокойно може да бъде и алтернатива на спрения "Южен поток", що се отнася до доставките на газ през България за вътрешността на Европа. В тази връзка пак наскоро бяха потвърдени плановете за мореднизация и увеличаване на капацитета на българската транзитна газопреносна мрежа. За целта ще можем да разчитаме и на европейско финансиране. Така при евентуална реализация на проекта "Балкан", България вероятно ще може да пренася синьо гориво и към Унгария. Затова темата няма как да бъде пропусната при срещата на Борисов с Орбан.

Водещи

Най-четени