Орешарски: ГЕРБ отстъпили от борбата с престъпността 06.06 | 17:50

Страната няма да отстъпи от досегашния курс на външната ни политика

От Христина Рафаилова

Борбата с престъпността и възстановяването на демократичността са сред основните цели на новото правителство. Темата станала актуална, тъй като при предишните управляващи имало сериозно отстъпление, както от демократичните принципи, така и от институционализацията на държавните органи.

Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски по време на среща с представители на Европейския парламент, информират от правителствената информационна служба. 

Другата ключова задача пред кабинета е установяването на по-голяма солидарност в обществото чрез активни социални политики, каза министър-председателят. 

Премиерът каза, че  най-голямото предизвикателство пред управляващите в краткосрочен план е възстановяването на икономиката и спечелването отново на инвестиционното доверие. 

Орешарски заедно с външния министър Кристиан Вигенин увериха представителите на ЕП, че ще има пълна приемственост по отношение на провежданата външна политика. 

"Членството в Европейския съюз и участието в работата на европейските институции ще продължи да бъде наш основен приоритет. Стремежът ни е да бъдем по-активен участник във формирането на европейските политики”, подчерта дипломат номер 1. 

Премиерът и външният министър обсъдиха с депутатите и текущите консултации по включването на въоръженото крило на "Хизбула” в списъка на терористичните организации. 

Вигенин подчерта, че България участва като предоставя всички необходими доказателства по отношение на атентата в Сарафово. Той посочи, че е поискал ускоряване на процеса на събиране на допълнителни доказателства от чуждестранните ни партньори, с които работим съвместно по случая, за да представим още по-солидна основа за вземането на консенсусно решение на Европейския съюз. 

Водещи

Най-четени