Орешарски: Надяваме да не се стигне до 3 кръг санкции срещу Русия 02.04 | 14:24

Във всичките си действия правителството се ръководи от българските интереси

От Мая Александрова

"Във всичките си действия правителството се ръководи от българските интереси. Български интереси не се защитават с едностранчивост в позициите".

Това каза в парламента премиерът Пламен Орешарски.

По думите му българското правителство има изключително балансирана позиция по отношение на кризата в Украйна и в частност отношенията Украйна - Русия.

"Ние бихме искали и се надяваме да не се стигне до 3 кръг широкомащабни санкции срещу Русия поради негативния ефект, който ще имат върху страните-членове и по-специално в източната част на континента. По отношение на първите 2 кръга санкции те са съгласувани в Европейския съвет и не представляват санкции със сериозни последици за взаимоотношенията на ЕС с Русия и на страните-членове на ЕС. Ние сме подкрепили тези решения. Нашата позиция се оценява като сравнително балансирана и ще продължим да водим такава политика”, обясни Орешарски.

Пламен Орешарски изрази отново позицията на правителтвото въпреки заплахата на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който в интервю пред Reuters заяви, че ако се подкрепят санкциите спрямо Русия, националистите ще свалят кабинета.

Относно изграждането и забавянето на съоръжението по границата с Турция, премиерът посочи, че есента, когато е било взето решение за изграждане на оградата, правителството е търсило максимална спешност.

"Един евентуален ЗОП щеше да отложи много във времето изграждането на оградата. Очаквахме ранната пролет оградата да бъде готова. Понастоящем е в напреднал стадий на изпълнение. Забавянето е минимализирано в значителна степен. Ако днес трябваше да взема решение, отново бих настоявал по максимално бърз начин да се изгради това инженерно съоръжение”, обясни Орешарски.

"За разликата в индикативната стойност и фактическа стойност има детайлно обяснение на този въпрос в доклада. Щом задавате този въпрос, приемем, че въпросът е провокативен и политически, а не експертен. Предлагам да се запознаете с разбивка на сумите в доклада. Има оценки, че всички процедури са целесъобразни”, посочи премиерът, цитиран от агенция "Фокус".

"В началото бях притеснен за таи ограда, но след доклада на инспектората вече не съм”, допълни Пламен Орешарски.

Водещи

Най-четени