Орешарски: Никола Гюзелев ще остане в златните страници на оперното изкуство 16.05 | 16:30

Талантът му бе величествен, отбеляза Миков

От Теодора Кокаланова

"Величественият глас и ярките превъплъщения на Никола Гюзелев на сцената написаха част от златните страници на съвременното оперно изкуство." Това каза министър-председателят Пламен Орешарски в съболезнователната телеграма до семейството на големия български оперен певец Никола Гюзелев, който ни напусна днес.

По думите на Орешарски това е тежка загуба не само за България, но и за целия музикален свят, информира БТА. "Вярвам, че за всички, които са имали щастието да се докоснат до неговия талант и имат смелостта, и желанието да се посветят на оперното изкуство, Никола Гюзелев ще бъде извор на вдъхновение и ярък пример", отбеляза премиерът. 

В телеграмата той изтъква персонажите Атила и Филип II, Борис Годунов и Галицки, Мефистотел и Тимур, Дон Базилио и отец Гавраил Никола Гюзелев, които нарисуваха едни от най-красивите и неповторими музикални картини в историята на страната ни.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков също изпрати съболезнователен адрес до семейството, роднините и близките на големия български оперен певец Никола Гюзелев. "Величественият талант, неповторимият глас на Никола Гюзелев, с които триумфираше на най-големите световни сцени, винаги са били извор на гордост, на национално самочувствие и вдъхновение за поколения българи", посочва Миков. 

По думите му всеки от нас – неговите почитатели, ще пази скъп спомена за звездните и бляскави успехи на Никола Гюзелев. "С невероятния си глас, характерната мекота на тембъра и актьорския си талант той пресъздаде десетки знакови в оперното изкуство образи. Яркото му и необятно певческо творчество го превърна в недостижим колос", допълва Миков. 

Според него неповторимите изпълнения на Никола Гюзелев ще звучат винаги в сърцата и душите ни, защото "той посвети своя живот на музиката, вложи в нея целия си талант и артистична мощ".

Водещи

Най-четени