Орешарски: Оставката би задълбочила още повече хаоса 19.06 | 11:11

Премиерът представи плана "Орешарски" пред народните представители

От Ивелина Георгиева

"Когато поех управлението на страната, знаех, че поемам отговорност в изключително трудна икономическа, политическа и социална ситуация." Това каза премиерът Пламен Орешарски в парламента.

"Поех отговорността за стабилизация на страната, за извеждането й от кризата в период на несигурност и кипящи граждански вълнения", припомни той.

Миналата седмица допуснах политическа грешка, за която се извинявам на всички граждани, каза Орешарски. Премиерът заяви, че протестиращите призовават правителството да подаде оставка и той много ясно чува това.

По думите му оставката би било лесно политическо решение, това обаче ще задълбочи още повече хаоса в страната. В тази връзка той поиска временна подкрепа от всички граждани, до изпълнение на спешния социален пакет.

За мен е изключително важно запазването на гражданския мир в името на държавата, смята Орешарски.

След това министър-председателят представи плана "Орешарски" пред народните представители.

Народното събрание трябва да даде "зелена светлина" на плана "Орешарски". Това каза депутатът от БСП Корнелия Нинова по време на дебати в парламента за подкрепа на плана "Орешарски".

По думите й не може да се допусне ново увеличение на цената на тока от 1 юли, затова трябва да бъдат подкрепени мерките на правителството за нова методика на ценообразуване.

Имате нашата подкрепа за драконовски мерки за борба с контрабандата. Нужно е въвеждането на швейцарското правило за индексиране на пенсиите. Наложително е засилване на диалога със синдикати и работодатели. Необходим е и нов изборен кодекс, отбеляза още тя.

Завършете процеса на назначаване на заместник-министри и областни управители. Това призова лидерът на ДПС Лютви Местан. Той поясни, че ДПС няма номинации и посочи, че не им трябва власт, за да носят отговорност за властта и управлението.

ДПС ще носи доблестно своята отговорност за кабинета и ще споделя доблестно политическите негативи за кабинета, поясни той по време на дебатите в подкрепа на плана "Орешарски".

Местан бе категоричен, че няма да позволи на никого да превърне ДПС в универсален виновник заради своите вътрешно партийни проблеми и амбиции. Категорично се разграничавам от твърдения като "ДПС ни извива ръцете", "те са всеядни и лакоми" и др.

Водещи

Най-четени