Орешарски: Отчетът за първите 100 дни дава ясна картина 19.09 | 12:00

Това каза премиерът, който представя пред депутатите в парламента отчета за първите сто дни на правителството

От Кремена Бедерева

"Отчетът дава ясна картина. Представени са най-важните 100 мерки, реализирани от кабинета."

Това каза премиерът Пламен Орешарски, който представя пред депутатите в парламента отчета за първите сто дни на правителството.

Отчетът е озаглавен "100 мерки за 100 дни”.

Министър-председателят заяви още, че са посочени тези от действията си, които имат най-плътно съответствие на програмните намерения на правителството.

В пленарна зала са и министрите , Таня Андреева, Петър Чобанов, Зинаида Златанова, Ангел Найденов, Димитър Греков, Хасан Адемов, Цветлин Йовчев.

Премиерът обясни, че първоначалната версия на отчета е съдържал повече от 200 точки, но са били ограничени до 100, като са били посочени действията, които имат най-плътно съответствие с програмните елементи.

"Актуализацията на бюджета ще ни позволи да внесем корекции в няколко политики. Намаляването на просрочени задължения към бизнеса, нормализиране на възстановяването на ДДС и по-доброто управление на фискалните резерви не могат да бъдат оспорени от никого", отбеляза премиерът.

Като едно от постиженията на правителството той посочи постепенното освобождаване на страната от страха. Възстановяването на нормалния демократичен ред е предпоставка за каквито и да било реформи, отбеляза министър-председателят.

"Влязохме в историята с протестите срещу бюджетното разхлабване. Това е самоцелно противопоставяне", смята Орешарски.

Той уточни, че в отчета се съдържат само най-важните 100 мерки, като увери, че ще продължи работата на кабинета. 

В отчета на правителството се посочва, че това е: "най-академичното правителство за последните 20 години – сред министрите има 6 доценти и 4 професори; най-непартийното правителство – само 4 министри са членове на политически партии; с най-много жени – 7 от 18 министри са жени”.

Основните задачи на правителството за първите 100 дни са били провеждане на стабилизационни мерки; коригиране на политики с доказани неблагоприятни ефекти върху икономическото и социално развитие; създаване на предпоставки и започване на реформи във всички области; формиране на екипи и обществени съвети за реализиране на целите в диалог с гражданското общество.

Първата реализирана мярка, според отчета, е връщане на нормалността в българската икономика чрез навременно разплащане на държавата с фирмите. Драстично са намалели неизплатените възнаграждения на работници и служители.

С 10% намаля междуфирмената задлъжнялост за месец юли. Изплатени са лихви по просрочия от страна на държавата – 13.1 млн. лв. за 2013 г. и 41.2 млн. лв. за 2012 г. Започнало е изплащането на 242 млн. лв. забавени плащания по договори за възлагане на обществени поръчки, каза Орешарски.

"Имаме първи отменени концесии. Започнахме системни проверки на борсите за плодове и зеленчуци с цел да защитим местното производство от нерегламентирани търговски практики”, заяви Пламен Орешарски.

Въведохме изискването за оценка на въздействието при приемане на нормативни актове, отбеляза премиерът.

В отчета на правителство в специално каре "Кои сме ние" е посочено, че правителството е имало 15 заседания, приети са 82 постановления и 175 решения на Министерския съвет.

23 закона, внесени от правителството, вече са приети, а други 16 законопроекта са на етап обсъждане в парламента. Според записаните определения в отчета това е "най-академичното правителство за последните 20 години", тъй като сред министрите има шестима доценти и четирима професори.

Това е и най-непартийното правителство - само четирима министри са членове на партии, се посочва в документа. В кабинета са и най-много жени досега - седем от общо 18-те министри. Посочва се, че това е и единственото правителство, което работи в условията на усложнена политическа обстановка и политически протести още от встъпването си в длъжност, както и че кабинетът формулира политиката си съвместно с неправителствения сектор и бизнес организациите - от 100-те най-важни мерки 83 са подготвени в сътрудничество с над 550 обществени съвети и работни групи, конституирани към министерствата и МС.

Като постижения на кабинета се посочва изплащането на голяма част от просрочените задължения на държавата към фирмите, възстановяването на социалния диалог, разработване на национална стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия.

Сред мерките се отбелязва намаляване на броя на разрешителните режими и административната тежест за фирмите и гражданите, одобрени допълнителни средства в размер на 40 милиона лева за обезпечаване на социалните плащания за най-уязвимите групи, промени в Закона за насърчаване на заетостта, който насърчава работодателите да наемат безработни младежи до 29-годишна възраст.

В отчета е записано и увеличението на размера на обезщетение за отглеждане на дете от една до две години от 240 на 310 лева, увеличаване на еднократната целева помощ за първокласници, разширяването на обхвата на програмата за целево енергийно подпомагане. Посочени са и проверките на борсите за плодове и зеленчуци за защита на българските производители от нерегламентиран внос.

Пламен Орешарски отбеляза, че специално внимание е отделено на енергетиката. Предложихме пакет от стабилизационни мерки и овладяхме натиска за поредно увеличение на цените на електроенергията, коментира той В писмения отчет се посочва, че е започната цялостна реформа в системата на МВР.

Обществената среда постави на изпитание поведението на полицейските служители, които намериха баланса за спазването на правата на всички български граждани и опазване на обществения ред, отбеляза Орешарски, който отчете и успехи в борбата с битовата и организираната престъпност. Той посочи, че са предприети и мерки в областта на здравеопазването, образованието, администрацията.

Водещи

Най-четени