Орешарски: Премиерът не бива да е всеки ден по телевизията 06.10 | 19:42

Това каза премиерът

От Кремена Бедерева

"Никога не съм се обаждал след предавания на журналистите, не дай си Боже, на главните редактори, да коментирам каквото и да било".

Така започна разговорът на премиера Пламен Орешарски, който бе първи гост в новото предаване на TV7 "Оригиналът" с водещия Иван Горанов.

"Премиерът не бива да се явява всеки ден по телевизията и да наставлява гражданите кое е добро и кое лошо. Трябва да нормализираме обществените практики и в тази посока", започна министър-председателят.

"Клюки и слухове винаги ще има, но днес, близо 4 месеца по-късно, мисля, че кабинетът започва да оформя своята физиономия, мисля, че е един работещ кабинет. Мисля, че това един от най-добрите кабинети на прехода, поне такива са индикациите", смята Орешарски.

По думите му за 3-4 месеца не могат да се правят категорични изводи, но атмосферата, която цари в кабинета, дава основание за една екипна работа, което е много важно за политиката, а политиката и управлението е една отборна игра.

Премиерът обеща, че ще бъдат толерантни към всички критики, които идват отвън, още повече, че добронамерената критика е коректив.

Според него страхът на бизнеса е паднал - ще продължим да работим, обеща той. Провежда разговори с банковия сектор, има повече интерес към кредитите, което е знак за икономическо възстановяване.

"Формулата на кабинета е различна, нямаме нужда от коалиционен съвет. Аз съм диалогичен, периодично правя консултации с лидерите на парламентарните групи и отделни депутати за законодателни инициативи на кабинета и парламента", каза още Орешарски. По думите му за в бъдеще ще имаме много дебати и с опозицията.

Премиерът смята, че парламентът е нестабилен, защото той такъв стартира. "120 на 240 не свидетелства за особена стабилност. Надявам се с течение на времето парламентът да се стабилизира и опозицията да поеме своята функция", заяви Орешарски.

Според министър-председателя първите изяви на опозицията са самоцелно конфронтационни.

"Има одобрена програма и ще се движим плътно по нея. Реформата в здравеопазването – ние сме решени приятно да изненадаме скептиците и още тази есен да обявим нейното начало", съобщи премиерът.

За пореден път той заяви, че всички политики са насочени в посока да се подобри стандарта на живот на хората.

"Аз съм убеден, че ако осъществим реформите, които сме набелязали, до няколко години ще се усети видимо подобрение", обеща Орешарски. По думите му фискалната стабилност няма алтернатива – но без икономически растеж, тя остава неустойчива . Затова още следващата година ще се опитаме да дадем пулс за икономическо възстановяване.

Орешарски потвърди още веднъж за плануваното увеличение на минималната работна заплата.

По темата с лоши кредити премиерът заяви, че минимален брой домакинства имат такива затруднения, но трудно правителството ще обслужва кредитите. По-скоро ще се работи в посока подобряване на общите условия. "Поемане на кредити от държавата практически не е възможно и няма смисъл да спекулираме".

Орешарски коментира и отношенията му с президента Росен Плевнелиев. "Винаги съм изпитвал дълбоко уважение към президентската институция и не съм си позволявал да правя характеристики на президента. Винаги сме си говорили, дори от първите дни. Смятам, че институалната култура е ключова. В системата от институции трябва да имат добър диалог. Винаги, поне от страна на правителството, сме се стремили да поддържаме нормални работещи отношения и ще продължим да го правим".

Орешарски обобщи, че годината не е била достатъчно стабилна в обществено-политическо отношение. Протестите, които не секват от февруари, според него влияят задържащо на инвестициите. Той призова обществото да му гласува доверие и да подкрепи кабинета, за да може да стартират забавените реформи.

Най-четени