Орешарски: Ремонт на кабинета ще има 30.05 | 10:14

Министрите, които ще се разделят с поста, били по-малко от 6

От iNews.bg

Персоналните промени в кабинета са наложителни и ремонт на правителството ще има. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски, след като кабинетът оцеля след поредния вот на недоверие. 

Той каза, че смяната е неизбежна и от гледна точка на това, че един от министрите отива в Европарламента, визирайки шефа на ековедомството Искра Михайлова. Премиерът отказа да каже колко членове на Министерския съвет ще се разделят с постовете си, но заяви, че ще се по-малко от 6.

Министър-председателят заяви, че смените тепърва ще бъдат обсъдени с двете партии, подкрепящи правителството – ДПС и БСП. 

Орешарски коментира, че в момента не усеща колебание в двете политически сили относно подкрепата към кабинета. Той беше категоричен, че ако усети подобни нагласи, ще подаде оставката си. Министър -председателят добави, че оставката му "е в джоба" от първия ден.

Той каза, че социалните ангажименти на правителството, заложени в програмата му, са изпълнени 90 на сто. Това според него има отношение към електората на БСП.

По повод трусовете в здравния сектор премиерът заяви, че предстоят разговори за цялостното състояние на системата. Той не отговори на въпроса дали предстои смяна на ресорния министър Таня Андреева. Орешарски призна, че положението е тежко в Спешната помощ и един от сериозните проблеми  е заплащането. Министър – председателят коментира обаче, че едва ли увеличението на заплатите ще реши проблемите в сектора. 

Той прогнозира, че следващият вот на недоверие ще е за финансовата политика. "Предполагам, че ще е така, тъй като ГЕРБ имат склонност да подбират теми, които са техни слабости." Орешарски припомни, че за 3,5 години бившите управляващи са изхарчили 8 млрд. лв. – 4 млрд. лв. oт резерва и 4 млрд. лв. дългове.

По повод обвиненията, че правителството е зависимо от "Газпром", той коментира, че не е чул нито една от значимите политически сили в страната да са се обявили против "Южен поток". Той припомни, че в мотивите на вота ГЕРБ са посочили забавянето на енергийния проект.

Министър-председателят каза, че не трябва да избързваме с номинацията ни за еврокомисар. Според него трябва да се види как ще протече дебатът в ЕС и кой ще бъде избран за шеф на ЕК. Орешарски каза, че му се иска да имаме голям ресор. "Нашето влияние не е чак толкова голямо, че ние да си определяме портфейла", добави той. 

Премиерът каза, че е подкрепил кандидата на ЕНП за шеф на ЕК Жан- Клод Юнкер в Съвета на ЕС. 

Водещи

Най-четени