Орешарски: Страхът от връщане на ГЕРБ във властта спира бизнеса да инвестира 16.03 | 10:42

Според премиерът политическата стабилност би увеличила доверието в бизнеса

От Теодора Кокаланова

Заплахата от това ГЕРБ да се върне на власт карала родния и чуждия бизнес да се въздържа от инвестиции и от по-мащабното разгръщане на стопанската дейност. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на семинара на  БСП и правителството, на който членовете от кабинета трябва да отчетат свършеното през месеците, в които са на власт.      
За пореден път министър – председателят подчерта, че политическата нестабилност продължава да разколебава доверието на бизнеса и домакинствата. Той отчете обаче, че фирмите са били освободени от натиска и  рекета, на които бяха подложени от предишните управляващи.
Орешарски отчете и че икономическият растеж не е на нужното ниво заради все още слабото на търсене на пазара, което основно се дължи на   недостатъчно потребителско доверие. 
Друг акцент премиерът постави върху работата на администрацията, която е била подлагана периодично на политически натиск и продължава да сдържа активността си. "Всички сме убедени, че ключов задържащ фактор за бизнес климата и за икономическия растеж са многобройните административни тежести", каза министър-председателят и добави, че е необходимо по-бърза промяна на законовата и подзаконовата нормативна рамка. 
Орешарски подчерта и нуждата от балансиране на енергийната система. "Овладяхме ценовия натиск в енергетиката, но системата остава дебалансирана", изтъкна той. 
По отношение на събираемостта на бюджетните приходи Орешарски коментира: "Приемливите резултати в края на миналата година бързо ще се обезценят, ако тази  не постигнем видим обрат в тенденциите и в крайните ефекти", заяви той. 
"Справихме се с ускоряването на проектите, финансирани по европейските фондове", подчерта премиерът. "Тази година ни предстои двойна работа – да продължим ударно да усвояваме евросредствата от стария програмен период  и финализирането на Споразумението за партньорство с ЕС и задвижването на проектите, които ще се финансират от новите оперативни програми.
Сред приоритетите, върху които ще работят управляващите, са подобряването на бизнес климата и увеличаването на приходите в държавната хазна. 
Стабилизирането на енергетиката и преодоляването на  инертността в здравеопазването  също се сред задачите на кабинета. Системите за финансов контрол, ефективността в образованието и електронното управление са сред приоритетите на управляващите. 

Водещи

Най-четени