Орешарски: Студентите няма професионални искания, а само политически 01.11 | 14:38

Системата на образованието не била в превъзходно състояние

От Христина Рафаилова

Студентите, окупирали  Софийския университет, не са загрижени за образованието. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски по време на посещението му в Котел по случай деня на народните будители. Той заяви, че очаквал техните искания да бъдат професионални, защото системата никак не била в превъзходно състояние. Учащите обаче имали типично политически претенции. 

Министър-председателят заяви, че има много проблеми за разрешаване на образованието, които не могат да бъдат решени за една година. 

"Аз бях дал съгласието си за дебат със студентите, но не зная какво се е случило и защо не се е състоял", коментира той, цитиран от в. "Стандарт". Той определи протестите като правото на свобода хората да изразяват мнението си.  

Премиерът прогнозира, че няма да има лекарски протест. Според него случващото се в здравната система е спор между две страни, като той изрази надежда, че конфликтът ще бъде разрешен. 

Вярвам, че трудностите могат да бъдат преодолени, ако има разбиране. Сигурно е трудно да определим днешните будители, не защото ги няма, а защото обществото ни е доста разделено. Хората се окопаха прекалено дълбоко и спряха да се виждат един друг. Книжовниците и духовниците в миналото са били обединени от каузата на нашата родина. Големите успехи се постигат с усилията на всички в обществото", каза Пламен Орешарски, който цитира котленеца Софроний Врачански: "Мнозина много могат да направят - един нищо не може", каза той в слово си по случай празника. 

Водещи

Най-четени