Орешарски: Убеден съм, че ще приключим разследването в Сарафово 19.05 | 21:15

"Осъждаме подобни форми на тероризъм", каза премиерът на близките на загиналите

От Теодора Кокаланова

"Разследването още не е приключило, но органите в България са твърдо решени да го приключат. Осъждаме всички форми на тероризъм и посягането върху живота на невинни граждани". Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си със семействата на пострадалите и загинали при терористичния атентат в Сарафово, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът изтъкна, че този инцидент е бил урок, който е накарал българската страна да се отнася още по- сериозно към превантивните мерки. "Това е сигнална лампа, която ще ни кара да бъдем бдителни и да се борим срещу всички форми на насилие", каза премиерът.

Министър-председателят Орешарски добави, че следи хода на разследването. Той отбеляза, че има напредък, който се дължи и на подкрепата на израелските и партньорските служби. По думите му това затвърждава увереността, че разследването ще завърши с изправянето на организаторите и извършителите на съд.

"Едва ли загубата може да се компенсира, но ние, живите оставаме и трябва да се борим с последиците", обърна се той към семействата. Министърът на земеделието и селските райони на Израел Яир Шамир благодари за отношението от страна на България. Той подчерта, че сред шестимата загинали има и българин- загубил живота си в стремежа си да изпълни своя дълг.

Израелски лекар, участвал в спасяването на пострадалите, изрази своята благодарност към всички, които са оказали подкрепа и особено на българските си колеги. "Благодарение на техния професионализъм четирима млади хора бяха спасени", отбеляза той.

Коби Прайс, който е част от семействата на загиналите при атентата, напомни, че миналата година имаше специална възпоменателна церемония в Бургас, в която участваха премиерът Пламен Орешарски и председателят на парламента Михаил Миков и че тогава беше издигнат паметник.

Преди срещата, премиерът Орешарски посети Israel Aerospace Industries – най-голямата израелска държавна компания в сферата на авиационната техника, която годишно има 3,5 млрд. долара оборот. На министър-председателя бяха представени последните разработки на страната в сферата на авиотехниката, свързани с националната сигурност, информира агенция "Фокус". 

Водещи