Орешарски: Целта ни е да постигнем видими резултати и промяна на перспективата 01.02 | 12:13

Трябва да заменим отчаянието с повече надежда, защото всичко зависи от нас, смята премиерът

От Цанка Донкова

"Целта ни е да постигнем видими резултати и промяна на перспективата. Да заменим отчаянието с повече надежда. Забравете за месии и спасители. Всичко зависи от нас”.

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в ефира на радио К2.

Той посочи, че организирането на избори е голямо изпитание, особено след като са се засилили съмненията в обществото. Той уточни че макар изборният кодекс все още да не е готов, бюлетините ще бъдат изготвяни само в печатници с опит в отпечатването на ценни книжа и бланки под отчет като бандероли, билети, формуляри с фискална значимост.

"Голямо внимание ще обърнем върху контрола на този процес, за да се гарантира в максимална степен, че няма да се повторят инциденти като костинбродския”, подчерта премиерът.

Премиерът посочи още, че всеки нов кабинет трябва да продължава добрите практики, които е заварил, и да коригира лошите.

"През последните двадесетина години всички правителства започваха от нулата. Ние нямаме такава амбиция. Например, не прекратихме нито един договор, напротив – ускорихме разплащанията по вече сключените, и това ни донесе успех в края на годината, ако бъде отчетен сериозният ръст в усвояването на средствата от еврофондовете”, коментира Орешарски.

Според него има нужда от още подобрения в редица сфери, но най-важни са качественото образование и промените в здравеопазването, които освен да облекчат и помогнат на гражданите ще бъдат и антикорупционна мярка.

Като основен приоритет за кабинета остава борбата с безработицата. Там резултатите обаче не могат да се очакват за една година, тъй като тенденциите не могат да бъдат обърнати в толкова кратък срок заради съществуващата инерционност в икономиката.

"Дори перфектни мерки да вземем, трябва бизнесът да инвестира. А ние трябва да осигурим освен всичко друго, и стабилност. Засега не се справяме като общество”, смята премиерът.

Подобряването на бизнес климата той посочи като една от най-важните задачи, която ще спомогне и за реализирането на социалните политики. Част от стъпките са свързани с намаляването на свръхрегулациите, които освен че затрудняват бизнеса, не предотвратяват и негативните ефекти върху потребителите.

Относно енергийните проекти в България, премиерът посочи, че те ще допринесат не само за разкриване на работни места, но и за стабилността на енергийната ни система и важността на страната ни като разпределителен център. Той отхвърли спекулациите за обвързване на реализацията им с външни политически влияния.

"Нашето общество отдавна е направило избора си – ние сме евроатлантическа страна. Не обвързвайте икономиката и ориентацията към евроатлантическите структури. Това са различни неща”, заяви премиерът.

Орешарски се надява в края на мандата картината в България да е променена.

Водещи