Орешарски: Ще има централизирани търгове за скъпите лекарства 02.10 | 14:20

Подготвят се първи стъпки за децентрализация на здравната каса

От Десислава Маданска

Ще има централизирани търгове за скъпите лекарства, като по този начин ще се намали цената им, а оттам и необходимите средства. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в парламента в отговор на въпрос на Десислава Атанасова от ГЕРБ за недостига на скъпи лекарства в касата.

По думите му в подготвяния от правителството пакет мерки са включени и такива, които са насочени към подобряване на събираемостта на здравните вноски. Премиерът отчете, че броят на здравно неосигурените хора нараства.

Премиерът заяви, че се подготвят първи стъпки за децентрализация на здравната каса.

Орешарски посочи, че до този момент не са предложени на съсловните организации окончателни предложения, като най-вероятно пакетът мерки ще се дискутира с бюджета за следващата година.

"Не възнамерявам да следвам познат стил от предишни години, когато обсъждаме сурови идеи и ги сменяме през два дни", каза премиерът.

Той подчерта, че през последните 10 години здравната система функционира в режим на перманентен недостиг на средства. Орешарски посочи, че е възможно до края на годината да има трудности с осигуряването на финанси за всички здравни нужди.

Министър-председателят каза още, че мерките ще целят както повишаване на контрола, така и подобряване на механизмите при търговете за лекарства.

Водещи

Най-четени