Орешарски бил гарант, че у нас няма да има криза по гръцки 31.07 | 16:09

Местан очаквал президентът да реабилитира разклатената си позиция

От Христина Рафаилова

Премиерът Пламен Орешарски бил персоналният гарант, че гръцката криза няма да се повтори у нас. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан. 

Според шефа на политическата сила актуализацията на бюджета не може да доведе до финансова нестабилност на страната. Това било невъзможно именно заради личността на министър-председателя. 

Местан определи като "фриволно" изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че Орешарски не бил никакъв финансист. Според шефа на движението премиерът бил един от най-добрите експерти, които България е продуцирала за последните 23 години. 

Лидерът на ДПС коментира и готвеното от президента вето на актуализацията на бюджета. По негово мнение това щяло да бъде безпрецедентен акт от страна на държавния глава. Местан коментира, че бюджетът бил в изключителните компетенции на Министерския съвет. Поради тази причина останалите държавни органи не трябва да се месят. 

"Защо никой президент досега не е прибегнал до това свое формално право, което има по конституция, да наложи вето на Закона за държавния бюджет или на актуализацията му, попита той, цитиран от БТА.  

Лидерът на ДПС каза, че все очаква "президентът да реабилитира леко по-разклатената си функция на естествен медиатор". 

Водещи

Най-четени