Орешарски и Стоянович ще празнуват с евреи в синагогата 23.09 | 09:40

Еврейският празник Сукот е посветен на изхода от Египет

От Елица Елефтерова

Министър-председателят Пламен Орешарски ще посети днес Централната софийска синагога по повод празника Сукот, съобщава правителствената информационна служба. На събитието ще присъства и министърът на културата Петър Стоянович. 

Сукот (ШАТРА)

Сукот, празникът на шатрата се празнува 7 дни – от 15 до 21 Тишри (от вечерта на18 до 25 септември 2013, първият ден на празника реално е 19 септември 2013 г.). Това е весел празник, който символизира 40-годишното странстване на евреите след Изхода от Египет.

Преди празника се издига сука (шатра) – временна постройка с четири стени и покрив от клони и растения, през които задължително през нощта трябва да се виждат звездите. Освен странстването в пустинята, суката напомня и че човешкият живот не е вечен. В нея задължително трябва да има лулав (неразлистена палмова клонка), етрог (цитрусов плод с форма на сърце) и адаса (лист от мирта, наподобяващ човешко око). Празникът е свързан и с идеята за красота и според Талмуда суката се украсява с ръчно изработени стени и сплетени висулки от даровете на земята – грозде, бадеми, нар, житни класове и др.

По време на празника суката е своеобразен дом – организират се срещи, може да се чете, да се учи, да се разговаря, а най-уважавани са тези, които нощуват в нея. В суката се поднася храна, като след вечерната молитва се чете Кидуш (благословия) за виното. Седмицата на празника дава възможност да се отправят покани за гостуване към достойни и уважавани членове на обществото.

Празникът е съпътстван от веселие, смях и песни. Дните на празника, които са в средата на седмицата, са работни, но четвъртият – Хошана Рабаа (Спасете ни), е последен шанс за пречистване на душата от греховете, сторени предишната година. В последния ден от празника – Шемини Атцерет, в синагогите се чете молитва за дъжд и се прави възпоменание за починалите близки.

Водещи

Най-четени