Орешарски избира новия шеф на ДАНС "много внимателно" 17.06 | 16:20

Орешарски се ангажира да не допусне повторно увеличение на цената на тока

От Елица Елефтерова

В момента се намираме в процес на определяне на новата кандидатура за шеф на ДАНС и през тази седмица парламентът трябва да отмени решението, с което е назначен Делян Пеевски.

Това каза премиерът Пламен Орешарски на среща с неправителствени организации и представители на протестиращите в Министерския съвет.

"Искам да ви уверя, че новата кандидатура ще бъде избрана много внимателно", уточни още премиерът. Относно контрола на ДАНС той предвижда новият шеф на ДАНС да участва в срещите на Орешарски.

Запитан как да има граждански контрол на ДАНС, Пламен Орешарски отговори, че досега над този въпрос не се замислял, но "е възможно от време на време да викаме нейния председател в МС и да му задаваме въпроси, а той ще прецени на кои от тях да отговаря".

По думите му няма процедура, по която това да стане, защото досега не е правено подобно нещо. Орешарски увери, че ще се постарае новата кандидатура да бъде максимално широко приета.

Относно програмата и мерките премиерът още веднъж повтори, че от началото на мандата е дал двуседмичен срок на министрите за определянето им. В тази връзка се е ангажирал да не допусне повторно увеличение на цената на тока, както към момента е имало подобно заявление.

Орешарски увери, че ако е възможно, ще се осъществи леко понижение на цената в резултат на системни промени в методиката на ценообразуване и промени в законодателството.

Предвижда се да се изгради скоростна отсечка от Видин до София, за да може регионът да привлече повече инвеститори, стана ясно още на срещата на Пламен Орешарски с протестиращите.

За пенсионерите Орешарски каза, че ще премахне швейцарското правило и ще възстанови практиката за периодични доплащания.

Премиерът обеща на протестиращите да даде справка за издръжката на БОРКОР.

Водещи

Най-четени