Орешарски обеща: икономическо възстановяване през 2014 г. 21.12 | 13:31

Премиерът определи отиващата си 2013-а година като изпълнена с противоречиви настроения и прояви. Въпреки това, според него, в края на годината е имало и малко светлина

От Филипа Тодева

2014-а ще бъде първата година на икономическото възстановяване. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски на пресконференция след последното заседание на правителството за годината, предаде БТА.

Орешарски подкрепи твърдението си с данните за растежа - най-вероятно за третото тримесечие той ще бъде 1,5%, което е най-добър резултат за последните осем тримесечия. Основание дават и редица други индикатори, смята премиерът. Все пак той уточни, че не иска да избързва с окончателни изводи, защото всички данни са "много крехки".

"Ще продължим да работим за съживяване на икономиката и за постигане на икономически растеж, поне колкото е планиран", заяви Орешарски.

Премиерът определи отиващата си 2013-а година като изпълнена с противоречиви настроения и прояви, отбеляза, че за последните 12 месеца са се сменили три правителства и е имало различни протести. Въпреки това, според него, в края на годината е имало и малко светлина.

"Успяхме да подсилим социалните политики, ускорихме разплащанията към бизнеса, опитваме се да възстановим институционалната култура на общуване, подготвихме промени и подобрения в нормативната рамка в посока по-ефективна конкуренция, по-малко административни тежести, по ясни и по-опростени правила, по-добра събираемост на приходите", отбеляза премиерът.

Като плюс в работата на кабинета, той изтъкна и готовността "да се стартират големите инфраструктурни проекти след дълги години на отлагане".

"Следващата година ще започнем на чисто в няколко аспекта - в края на тази година ще върнем цялото ДДС, изплатили сме и вноските към ЕС, дефицитът се очертава да бъде малко под две на сто, но не е на база окончателни данни", отчете премиерът.

Той посочи, че когато са поели управлението, очакванията били да не се изпълни приходната част с 1 млрд. лв., но сега се очертава това неизпълнение да е под 500 млн. лв. спрямо първоначалния закон за бюджета.

"Демонстрирахме добра фискална дисциплина", отбеляза Орешарски.

Премиерът се надява, че предстоящият доклад на ЕК за напредъка ще ни даде обективен външен поглед. "Той ще ни даде отправни точки за следващите политики и ще съсредоточим усилията си в добра координация със съдебните власти за постигане на прогрес в тази област, водени от убеждението, че без ефективна съдебна система трудно могат да се реализират избраните от нас цели", подчерта още министър-председателят.

По думите за отложените реформи в секторите образование, инвестиционен климат, администрация и здравеопазване ще се помисли в следващия бюджет.

На финала премиерът каза още, че очакваното намаление на цената на тока ще донесе повече приходи на НЕК. Орешарски припомни, че не винаги високите цени осигуряват високи  приходи.

"Има случаи, в които високите цени, надхвърлящи потребителските възможности, по-скоро свиват приходите. Би могло с известна доза фантазия да приемем, че това е подарък и за  домакинствата и за бизнеса", коментира още той.

Най-четени