Орешарски обещава 450 лв. минимална заплата 09.04 | 13:44

Той често се питал какво ще избере - магистрала или хладилник

От Ивелина Георгиева

"Давам си сметка за всички рискове в личен и професионален план. Да управляваш страна, която е в разруха, е все едно да заложиш на карти цялата си кариера".

Това каза Пламен Орешарски по време на представянето на управленската програма на БСП. Според него БСП е единствената голяма, последователна и позиционна партия през последните 4 години.

По думите му БСП има достатъчно управленски опит и кадрови потенциал и винаги е демонстрирала национална отговорност.

Повишаване на минималната работна заплата на 450 лева в рамките на мандата, обеща Орешарски.

БСП се стреми към семейно подоходно облагане и предвижда минималната работна заплата да се облага с нулева ставка, да се освободи от данък и да се въведе по-висока ставка върху месечни доходи над 4500 лева. Ефективната ставка над 5000 лева ще бъде 11%, поясни Пламен Орешарски.

Относно по-високите доходи, той обясни, че често се пита, какво ще избере - магистрала или хладилник. По думите на кандидат-премиера и двете са важни, но той не може да посочи страна, която е стигнала до благоденствие чрез строителство на магистрали.

Рестартиране на АЕЦ "Белене" и равнопоставеност без административен произвол, обеща Орешарски, ако стане министър-председател.

В активна икономика и предвидима бизнес среда, увеличаване на държавното участие в структуроопределящите отрасли ще се фокусира БСП, каза Орешарски.

Създаване на благоприятна среда, която да върне инвестиционното доверие на България, както и старт на 10-годишна програма за разрастване на индустрията и ефективно използване на държавния подземен фонд за използване на продуктовото разнообразие, са част от мерките на БСП в управленската програма.

Орешарски гарантира срочното разплащане на държавата с бизнеса и равнопоставеността на българските производители по отношение на големите търговски вериги.

БСП ще предприеме пълна електронизация на държавните структури и внедрено електронно правителство, реформиране на публичните сектори посредством инвестиране в нови технологии, ускорено изграждане на широколентов интернет, превръщане на публичните места в България в свободни wifi зони и др.

Сегашната ситуация в страната е функция на огромната безработица, смята БСП.

Социалистите възнамеряват да създадат 250 000 работни места като мярка с кризата. Орешарски подчерта, че това е амбициозна цел, но изпълнима при насърчаване на стопанската стабилност и облекчаване на бизнес климата.

Създаване на работни места на завършващите студенти е сред основните задачи на БСП.

Един от основните приоритети на партията в управленската програма ще бъдат стимулите за отглеждане на деца и възрастните хора, чрез връщане на швейцарското правило.

Орешарски обеща да осигури по-голяма финансова стабилност в здравната система, като остави парите на НЗОК да отиват само за здравноосигурените лица.

Трябва да създадем среда в страната, в която квалификацията и преквалификацията на кадрите е нещо обичайно, заяви Орешарски по повод образованието в страната. От БСП възнамеряват да инвестират в основно, средно и висше образование.

Инвестициите в земеделието ще са свързани със субсидиране не само едрите земеделци, но и по-дребните.

БСП ще забранят проучванията на шистов газ в страната, докато не се убедят, че всички тези мерки са безопасни.

"Ще работим за по-нататъшно развитие на всички компоненти на модерната демокрация" , обеща още номинираният за премиер, ако БСП спечели изборите.

Водещи

Най-четени