Орешарски останал с впечатление, че Плевнелиев не смята да свика КСНС 25.07 | 14:58

Ако имало Консултативен съвет, премиерът щял да се отзове

От Христина Рафаилова

Ако президентът Росен Плевнелиев свика Консултативния съвет за национална сигурност, премиерът Пламен Орешарски щял да се отзове. Това каза министър-председателят в парламента.

Той добави, че от периодичните контакти с държавния глава, не е останал с впечатление Плевнелиев да има подобни намерения. 

Преди ден от ГЕРБ настояха държавният глава да свика КСНС, на който да се определи дата за нови избори. 

Орешарски каза, че събирането на Консултативния съвет трябва да бъде инициатива на президента. 

 "Аз видях всякакви кадри, на които хора хвърлят едри камъни, които няма как да са в центъра на София, което сигурно говори за предварителна подготовка”. Така той коментира възможността кървавите сблъсъци пред парламента във вторник да се режисирани.

Орешарски добави, че вероятно в края на другата седмица да бъде одобрена цялостната програма на правителството. " Ако успеем да я изпълним до пролетта, би следвало да сме гениални, а не сме. В тази програма има много мерки”,  каза премиерът. 

"БСП, като мандатоносител, може да реши докога да свърши мандатът – до утре, до март или до края на мандата". Така пък той отговори на въпрос дали с него е обсъждан вариант за нови избори през 2014 г. 

Орешарски добави, че той не бил човек политик и поради това нямало да участва в какъвто и да било вот. 

Министър-председателят каза, че се стремял да изпълнява поетия от него ангажимент да изготвя  планове със спешни мерки за стабилизиране на държавата. 

Премиерът отказа да коментира факта, че прокуратурата се самосезира заради кървавите протести пред парламента. 

Водещи

Най-четени