Орешарски пред Wall Street Journal: В България има наследена корупция 24.07 | 14:13

Преплитането на бизнес интересите с държавните не можело да изчезне за една нощ

От Христина Рафаилова

В България има наследена корупция, включваща преплитане на интересите нa бизнеса и държавата, но това не може да бъде премахнато за една нощ. Това казва в интервю за Wall Street Journal премиерът Пламен Орешарски.  

Министър-председателят определи като неприемливи твърденията, че насърчава корупционните практики, тъй като той оглавява държавата едва от няколко седмици. 

Орешарски подчерта, че няма намерение да подава оставка. Той добави, че протестите може да продължат, докато те останат мирни и няма провокации. 

Изданието припомня, че той е бивш финансов министър, който в края на 90-те години помогна българският лев да бъде обвързан с германската марка, а впоследствие – към еврото.  

Премиерът добавя, че бил наясно, че да заемаш министърпредседателският пост, никак не е лесна работа. 

Той коментира, че е наясно с притесненията на обществото и на посланиците за някои противоречиви назначения на държавни постове. 

"Относно тези назначения аз също имах своите възражения", заяви премиерът. Той поясни, че парламентаризмът изисква правенето на компромиси с партньорите. 

"Знаете, че митовете вземат връх над реалността. Тези назначения не са по-различни от тези, направени от предишните управляващи. Много от тези хора имаха същите позиции при предходния кабинет, но тогава нямаше протести", добави Орешарски. 

Премиерът каза, че остава отдаден на демократичните принципи, запазвайки членството на страната ни в ЕС и връзките на България със Запада. 

Той коментира факта, че България разчита единствено на руските доставки на газ, ядрено гориво и петрол. Орешарски подчерта, че се полагат усилия да се ускори изграждането на интерконекторната връзка с Гърция, която ще осигурява aзарбайджански газ за страната.

Водещи

Най-четени