Орешарски предлага скоро стратегия за сигурното бъдеще на енергетиката 30.05 | 09:30

ГЕРБ пробвали да свалят правителството със собствените си грешки в сектора

От iNews.bg

ГЕРБ са се опитали да свалят правителството с вот на недоверие към кабинета заради сектор енергетика с мотиви, показващи собствените им грешки. 

Това каза премиерът Пламен Орешарски след четвъртия поред провал на бившите управляващи да "бутнат" правителството. 

От парламентарната трибуна министър-председателят посочи, че двете основни грешки в сектор енергетика са от 2000 г., когато бяха подписани дългосрочните договори за скъп ток с топлоцентралите, и през 2012 г., когато "залпово" в системата бяха вкарани голям брой зелени централи. 

Премиерът припомни, че ВЕИ-тата доведоха до трудности в балансирането на системата и невъзможността да се осигури устойчивостта ѝ. 

Той подчерта, че в рамките на една година кабинетът е успял да предприеме мерки, довели до по-балансиран пазар, както и възстановяване на износа на ток. 

Орешарски каза, че внимателно е прочел мотивите за вота на недоверие и открил, че същите проблеми ги е имало и преди сегашното правителство да поеме властта. Той припомни, че по времето на Бойко Борисов ненужно е била забавена подготовката на прилагането на третия либерализационен пакет, заради което страната ни беше заплашена със санкции от ЕС. Министър-председателят каза, че сегашният кабинет е решил този проблем.

Премиерът заяви, че бъдещето на сектор енергетика има нужда от сериозен дебата. Той добави, че има изготвена стратегия за сектора, която ще бъде подложена на широко обществено обсъждане, преди да влезе в парламента. Орешарски изрази надеждата тогава да има градивен дебат с участието на опозицията.

Водещи

Най-четени