Орешарски се включва в решаването на проблема с младежката безработица в ЕС 27.06 | 09:05

Той ще участва в заседание на Европейския съвет

От Христина Рафаилова

Решаването на проблемите с младежката безработица и икономическата политика ще бъдат основните теми на заседанието на Европейския съвет, в което ще се включи и премиерът Пламен Орешарски. Той ще бъде придружаван в Брюксел от финансовия министър Петър Чобанов.   

Сред обсъжданите въпроси днес и утре ще са и развитието на отношенията между ЕС и стратегическите партньори и преглед на напредъка по политиката на разширяване на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране.

Във връзка със заетостта на младите хора ще бъдат дискутирани реформите, които трябва да се реализират в страните с висока безработица на младежите. В плана "Орешарски" ключово място има именно заетостта сред младите. Основните въпроси са свързани с действията на държавите членки по отношение на трудовите пазари и системите за професионално обучение и образование.

Това трябва да бъде постигнато чрез намаляване на данъчната тежест на работната сила и мобилизиране на всички инструменти в подкрепа на младежката заетост.

В рамките на заседанието ще бъде извършен преглед на изпълнението на Пакта за растеж и работни места. Очаква се дебатът по завършване изграждането на Икономическия и паричен съюз да бъде съсредоточен върху банковия съюз и постигането в краткосрочен план на съгласие по оставащите му градивни елементи. 

Също така трябва да бъде потвърдено решението за определяне на дата за началото на преговорите за присъединяването на Сърбия в ЕС. Преговорите за сключване на споразумение за стабилизиране и асоцииране с Косово също ще бъдат сред обсъжданите теми. 

Водещи

Най-четени